Банкеръ Weekly

Общество и политика

Патриотите пак се хванаха за гушите заради вестника на "Атака"

Нов скандал избухна между партньорите в коалицията "Обединени патриоти" - този път заради партийния орган на "Атака" - едноименния вестник. Основният спор е между лидера на формацията Волен Сидеров и председателя на НФСБ Валери Симеонов - кой кого е вкарал в политиката. Нещо от рода на вечната полемика кое е първо - яйцето или кокошката. Привържениците на Сидеров твърдят, че той е проправил пътя на Симеонов до политическата сцена. Но хората от НФСБ опонират, че лидерът на "Атака" е създал партията си и е станал политик благодарение на телевизия "Скат".

Повод за поредното напрежение в патриотичната група стана челото на новия брой на в. "Атака", който беше донесен в парламентарните кулоари в сряда (6 февруари). Изданието се носи всяка седмица и се разпространява безплатно. Челният материал на вестника е посветен на Валери Симеонов и по-точно е отговор на обидна квалификация от негова страна. Преди седмица в интервю за столичен всекидневник лидерът на НФСБ е нарекъл органа на "Атака" "парцал". В последния  си брой пък той излезе със заглавие на първа страница: "Валери, този "парцал" те изстреля от Бургас в парламента", а авторите на статията са се подписали с псевдонима "Пасквилчици". Според нея водачът на НФСБ щял да си остане "бургаски кабелджия" без Волен Сидеров и "парцала".

"Води се последователна политика на неоснователни нападки срещу коалиционни партньори от страна на "Атака", отбеляза Симеонов по повод на заглавната страница на вестника. Според него това всъщност е поредният епизод. След което отказа по-нататъшен разговор по темата. "Абсурд е да коментирам малотиражката на партия "Атака". Недейте ме сваля на това ниво. Не ме обиждайте. Нека си казват  каквото си искат", категоричен бе той.

Партийният му заместник Валентин Касабов пък каза, че да се твърди, че Валери Симеонов дължи политическата си кариера на "Атака", е все едно кравата да суче от телето. Касабов припомни, че началото на политика Волен Сидеров е дадено от телевизия "Скат" някъде през 2004-а. Освен това в продължение на десет години Симеонов е помагал логистично на партия "Атака". По думите му тя е отроче на "Скат" и Валери Симеонов. "Да питам колеги, журналисти, по-младите и по-старите могат ли да направят партия без знанието на собственика, без парите на собственика, без помощта на телевизия "Скат", зададе въпрос Касабов.

Изказване по темата направи и депутатът от "Атака" Николай Александров. Той заяви, че на никого не е приятно някой да обижда труда му. Според него журналистите от вестника са се отнесли със статията си за Симеонов чисто професионално. "Няма какво да обяснявам думите на Валери Симеонов. Той не може да обясни още думите си на майките на деца с увреждания, нито на избирателите на "Атака" преди време за "лумпени", продължи депутатът. За Александров по-важно оттук насетне е как партиите в малката коалиция се движат чисто политически. А този човек (Валери Симеонов) трябвало да излезе и да каже какви принципи защитава, иначе всеки можел да се изразява "красиво".

На въпрос дали от "Атака" ще поискат извинение от председателя на НФСБ  Николай Александров отговори: "Ако един път си поискал нещо от някого и той не ти го е дал, втори път да го поискаш, става вече рецидив. Какъв е смисълът?"

Напрежението и неяснотите в малката коалиция тлеят от месеци. Неотдавна Валери Симеонов открито призна, че с лидера на "Атака" нямат комуникация. В средата на януари той обясни, че двамата няма как да си говори, тъй като не се виждат на заседания на парламентарната група на "Обединени патриоти". От "Атака" пък разпространиха прессъобщение, че заседанията се провалят не заради тях, а заради отсъствието на депутатите от НФСБ.

Провали се и последният опит за коалиционен съвет по-миналата седмица, за който обаче нямаше официална информация, а по-късно Сидеров отрече изобщо да е бил поканен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във