Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите не подкрепят увеличаването на данъка върху лихвите

"Патриотичният фронт не подкрепя идеята за увеличаване на ставката на данъка върху лихвите до 10%", заяви за Дарик радио съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов. По думите му от подобна мярка не би имало ефект, тъй като ще се вкарат минимални приходи в хазната, но в същото време ще се разбуни общественото мнение. Красимир Каракачанов напомни, че банките са създали различни механизми данъкът да бъде заобиколен.


"Не виждам защо трябва да товариш обикновения гражданин в една икономическа криза с допълнителни вземания, като по-разумното е да търсиш варианти за икономии", заяви той.


Припомняме, че вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г. Налогът беше въведен от началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година до 8 на сто. Действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а след това да отпадне напълно.

Каракачанов отново повтори позицията на националистите, че зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов трябва да бъде махнат от поста. Той отново обясни, че и в момента няма срок, в който това да се случи, но изрази надежда, че решение на въпроса ще има до края на следващата седмица.

"Запознахме премиера Борисов с нашите съображения и той да мисли как да реши проблема", каза Каракачанов.

Ако Исмаилов остане на поста си, патриотите ще свикат коалиционния си съвет, за да се вземе колективно решение дали да оттеглят подкрепата на формацията за кабинета.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във