Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите: Местан демонстрира, че е над закона

За втори път лидерът на ДПС Лютви Местан нарушава Изборния кодекс, с което демонстрира неспазване на закона и дава лош пример на електората си, че българските закони нямат сила върху политическото ръководство на партията и върху самите тях. Това се казва в декларация на Патриотичния фронт, която беше представена от трибуната на Народното събрание от съпредседателя на формация Валери Симеонов. 

Повод за изказването му стана видеото, в което се вижда как при откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих лидерът на формацията агитира на турски език. 

"Това е грубо посегателство срещу държавността, законността и етническия мир, тъй като въпросното деяние демонстрира несъобразяване с равноправното спазване на закона и че той не важи еднакво за всички етноси. След като лидер на парламентарна политическа сила нарушава закона демонстративно и многократно, то за каква законност може да става дума?", запита риторично Симеонов. 

Той коментира още, че поведението на Местан насажда етническо напрежение и цели противопоставяне на етносите, с цел постигане на изборни резултати чрез разпалване на напрежението и капсулиране на турския етнос. 

"Настояваме за прилагане на закона в цялата му тежест още повече, че става дума за многократно и умишлено нарушаване, което цели разрушаване на крехката стабилност в България при условията на нарастваща нестабилност в района", посочи Симеонов. 

Той допълни, че от Патриотичния фронт ще подадат сигнал до Централната избирателна комисия, заради нарушението на Местан и помолиха колегите си, които мислят като тях да се подпишат, за да ги подкрепят. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във