Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите - като в турски сериал

Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров
S 250 8c0030ed 30fa 4671 8ee6 d8f276494ef6
S 250 b6fa5f59 52eb 44f7 805c 0b6f84ffb71d

Патриотичните финтове очевидно няма да приключат скоро. Лидерите на националистическите партии са готови на какво ли не, само и само да успеят да извоюват депутатски места. Не се понасят особено, но в името на тази цел са готови и на жертви. Изобщо, нещата при патриотите приличат на сюжет от турски сериал. Не можеш да разбереш кой на кого какъв е, къде започва враждата и свърша любовта. Но категорично обичта се засилва преди избори. А вотът чука на вратата.        

 

Шансовете всички по-популярни патриотични партии "да се вземат" клонят към нула. Трудно биха се разбрали ВМРО, НФСБ, "Атака", Възраждане", "Воля" и КОД, всички заедно. Това обаче не пречи да се обмислят всякакви варианти и да се комбинират в странни съюзи, поотделно.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пръв заговори за обединение преди вота на 11 юли. Претърпял поражение след раздялата си с ВМРО и "брака" си с Марешки, Симеонов забленува да поднови съюза с войводите. Той обаче пресметна, че добре дошло би било и по-широко патриотично обединение.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов също заяви мераците си за по-широк съюз. Но много скоро всеки един от водачите започна да зачерква по някоя от останалите формации и уравнението изглежда ще е трудно за решаване. 

Същинските намерения на ВМРО и НФСБ прозират отчетливо. Пък и Каракачанов не ги крие. Той призова лидерите да направят "крачка встрани", за да има в следващия парламент "стена", която да спре "протестърски формации да сменят облика на България".

От ВМРО дойде и идеята за

обединение, но без предводителите.

Председателят на "Воля" Веселин Марешки даде знак, че е съгласен. Впрочем Марешки винаги е съгласен, когато има ползи за него. Волен Сидеров също показа, че идеята му допада. След разпадането на обединението ВМРО - НФСБ - "Атака" в предишния кабинет и изсипаните обиди и обвинения по адрес на бившите партньори, това, меко казано, изглежда странно. Все пак Сидеров подчерта, че за него депутатското място не било самоцел.

Формулата на Каракачанов на пръв поглед изглежда безперспективна, тъй като всяка от формациите е до голяма степен лидерска. Но и още по-странно би било рамо до рамо в листите да се появят хора, които допреди два месеца показваха, че не могат да се понасят. Друг е въпросът, ако хем са заедно, хем не съвсем.

Така или иначе, "Възраждане" даде да се разбере, че

не желае да се обединява с никого.

Най-големи мераци към формацията на Костадин Костадинов имаше "Атака". Волен Сидеров видя живец в нея, особено след като на изборите на 4 април тя посъбра повечко гласове. Само че Костадинов очевидно не иска да убие набраната инерция. ВМРО и НФСБ участваха в предишното управление, което не им носи плюсове, а минуси, а и самият той някога бе част от ВМРО, но разви непоносимост към баш воеводата.

Каракачанов пък показа, че не е забравил обидите на Сидеров и намекна, че не желае да се събере с "Атака". Същата "Атака", която първоначално уж прегърна идеята за широко патриотично обединение, но после водачът й започна поименно да изброява имената на партийни лидери извън патриотичния спектър, заявявайки, че би се обединил само с тези от тях, които

"не искат война с Русия".

В крайна сметка се разбра, че атакистите са водили разговори с национално движение „Русофили” на Николай Малинов, който оглави политическа партия „Възраждане на Отечеството”, както и с Жан Виденов, който гласи "Лява алтернатива".

Каракачанов никак не харесваше и аптекарския бос и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Но изненадващо той му стана мил. ВМРО отново прикотка НФСБ при себе си, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов доведе и "половинката" от изборите на 4 април -  Марешки.

ВМРО, "Воля" и НФСБ подписаха предизборно споразумение,

с което поставиха и началото на обещаното голямо обединение на патриотичния сектор в България. Но засега то май ще си остане само в този вид.

Изобщо, абсурдното е как Каракчанов прие Марешки. Той едва ли не се кълнеше, че подобен съюз е невъзможен. А пък на Марешки принадлежат думите: "С Валери Симеонов много дълго коментирахме тази тема. И аз се дърпах заради скандалите покрай Красимир Каракачанов около паспортите, с харчовете за самолети, с арестуваните му министри. Дърпах се да вземем в коалицията Каракачанов, а Валери Симеонов до последно държеше и настояваше той да бъде заедно с нас."

Това, че лидерите на трите формации, които бяха в 44-тия парламент, но изпаднаха от 45-ия, се обединиха, беше някак очаквано.С тази "дружба" обаче или ще успеят да обединят избирателите си и да се наместят в парламента, за да "крепят" ГЕРБ, или ще отвратят електората си завинаги.

Волен Сидеров си остава донякъде непредсказуем, но шансовете му не изглеждат големи. Хората на Жан Виденов обявиха, че са отхвърлили коалиция с "Атака". Среща е имало, но "Лява алтернатива" няма да се коалира с атакистите. Така за Сидеров остава само една опция -

брак с русофилите, 

която няма да му гарантира кой знае какъв успех на изборите. 

От "Възраждане" може да се очакват известни изненади. На 4 април тя остана далеч от парламента, но успя да подобри резултатите си от последните години, получи 7.42% от гласовете в чужбина и по този показател се нареди на пета позиция след "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и ГЕРБ, изпреварвайки БСП и "Изправи се! Мутри, вън!".

За Костадин Костадинов ще е от значение какъв дивидент ще събере от разочарованието на избирателите от останалите патриотични формации и най-вече от ВМРО. 

След всички тези, намеци, заявки, намигвания и декларации е ясно едно. Патриотите здраво бранят собствения си интерес, доста преди националния. И когато не се борят срещу гей парадите и Истанбулската конвенция, са готови да встъпват в безпринципни бракове и коалиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във