Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите излизат на протест пред централата на ДПС

От патриотичната коалиция ще излязат на протест пред централата на партия ДПС. Поводът е изказване на лидера на Движението Мустафа Карадайъ при визитата на партията му в Турция, което според ВМРО, НФСБ и "Воля" "поставя националната идентичност и териториалната ни цялост под съмнение".

Според коалиция „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ" думите на Карадайъ са "национално предателство и квалифициран състав по смисъла на Наказателния кодекс".

Изявлението което предизвика острата реакция, лидерът на ДПС направи по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган. Мустафа Карадайъ казва: "Турция е нашата родина. Останахме в България след Османската империя. Тази земя е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински." 

От ВМРО, НФСБ и "Воля" настояват прокуратурата да се самосезира и допълват, че подобни изказвания са опасни за етническия мир и са пряка намеса във вътрешната политика на страната ни. 

Във вторник президентът Румен Радев също разкритикува думите на Карадайъ и посочи че отношенията между София и Анкара са изключително важни: "Лидерът на Движението за права и свободи следва да преосмисли понятието "Родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание - да спазва Конституцията, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа."

Facebook logo
Бъдете с нас и във