Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите изготвиха законопроект в защита на физическите лица, изпаднали в неплатежоспособност

Парламентарната група на "Обединени патриоти" е изготвила законопроект в защита на физическите лица, изпаднали в неплатежоспособност. Това обяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

Стана ясно, че законопроектът е готов, но няма да бъде внесен в парламента сега, а след като приключат всички карантинни мерки ще бъде широко обсъден. Проектът е сред основните приоритети на патриотите през започващия политически сезон.

Законодателната инициатива бе представена от Веселинов и депутатът от групата Христиан Митев. На пресконферецията присъства и експертът доц. Красимир Димитров.

"Освен осигуряване на защита на тези физически лица, които са добросъвестни и са изпаднали в неплатежспособност, ще се осигури и едно справедливо удовлетворяване на техните кредитори. Понятието "вечен длъжник" го има. Лицата не могат да се освободят от задълженията си, но от друга гледна точка и техните кредитори остават неудовлетворени. Това, което търсихме с предложения законопроект, който тепърва предстои да бъде обсъждан, е да се намери един справедлив, разумен подход към това от една страна физическите лица да преодолеят състоянието на неплатежоспособност, да се създаде възможност за възстановяване на тяхната социална и трудова активност и от друга страна - справедливо удовлетворяване на техните кредитори", обясни доц. Димитров.

Според него повечето разпоредби в законопроекта са свързани с това да има прозрачност на производството. Затова се предлага създаването на публичен регистър към Агенцията по вписванията, където всички обстоятелства ще бъдат отразявани от самото откриване на производството до неговото приключване. Предвижда се петгодишен срок, в който всички задължения, които не са могли да бъдат удовлетворени, да се погасят.

Христиан Митев допълни, че изпадането в неплатежоспособност е една от предпоставките за производство по предоставяне на защита.

"Искам да подчертая, че не е производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти и идеи имаше, а по-скоро производство с охранителен характер, където имаме засилено служебно начало, т.е. съдът се грижи основно за протичане на производството и следи за това дали фактите и обстоятелствата в него са истински. Освен това лицето да има задължение в размер най-малко пет минимални работни заплати за период от 3 години, през последните 5 то трябва да е получавало доход, било трудово възнаграждение, било доход по граждански договор. Максималният размер на дълга е 200 хил. лв. При него ще може да се иска предоставяне на защита. На следващо място ще се изисква лицето да бъде добросъвестно", посочи още депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във