Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите искат 7 години затвор за побой над лекари

Валентин Касабов, Валери Симеонов

Депутати от парламентарната група “Обединени патриоти“ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които се предлага увеличаване на минималния праг на наказанието от 5 на 7 години затвор за тежка телесна повреда при нападение над медицински специалисти. При средна телесна повреда предлагат 5 години лишаване от свобода (при 3 години в момента), а при лека – увеличаване на наказанието от 1 на 2 години затвор.

Мотивите на патриотите са, че през годините санкциите, предвидени в Наказателния кодекс, не изпълняват целите на законодателя. Депутатите се позоваха на зачестилите случаи на нападения над медицински лица.

"Зачестяват, стават все повече и за съжаление се задават "Весела Коледа" и "Щастлива Нова година". Можем да предположим как ще се развият нещата с краткото стихче: "Дядо Мраз, Снежанка малка идват с бокс и със бухалка", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Патриотите се позовават и на исканията на съсловните организации, които настояват за по-сурови наказания. Едно от последните проучвания на Българския лекарски съюз показва, че около 90 % от медиците са били жертва на различни форми на насилие, а по данни на Министерството на здравеопазването физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396.

Facebook logo
Бъдете с нас и във