Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотичният фронт няма да подкрепи новия кабинет

Парламентарната група на „Патриотичния фронт” обяви, че няма да подкрепи програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок  – основният документ, чрез който беше договорено бъдещото управление.

Съпредседателят на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов обясни пред Нова телевизия, че решението е взето, защото в програмната декларация липсват основни искания на националистите, сред които ангажимент за промяна в Изборния кодекс; за пълна ревизия в енергетиката; за ограничаване на незаконните емигранти и за завършване на оградата на границата с Турция; за спиране на изсичането на горите и други.

Запитан дали е уведомил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за решението си, Симеонов каза, че не е разговарял с Борисов от 3-4 години.

Пред БНТ обаче, Симеонов каза, че ПФ не може да подкрепи правителство, което не приема основните им приоритети, но частичната подкрепа по определени политики остава.

"Основните постулати в програмата на ГЕРБ са добри и Патриотичният фронт ги приема. Такива са например насърчаването на бизнес-климата, инициативността на средните и дребни предприятия, както и децентрализацията на административния апарат", каза Симеонов.

Късно снощи Парламнтарната група  на „Патриотичния фронт” излезе със съобщение, в което се казва че предложената програмна декларация „сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ПП ГЕРБ и КП „Патриотичен фронт“.

„Парламентарната група на „Патриотичен фронт“ не може да подкрепи въпросния документ в този му вид.

Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление“, се казва още в текста.

Отказът на ПФ да подкрепи декларацията поставя под въпрос и одобрението на новия кабинет, тъй като ГЕРБ има 84 депутати в новото Народно събрание, РБ – 23, а АБВ – 11. Сумарно това прави 118, а за одобряване на Кабинета са нужни 121 гласа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във