Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Патриотичен" сблъсък в парламента

Колко кофи помия може да изтърпите, без да заведете дело, пита Валери Симеонов

S 250 d019f152 1c6f 4abe 85cc a35b9eda7c99

Доскорошните коалиционни партньори в "Обединени патриоти" за малко не стигнаха до бой на 5 март. Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов беше привикан от депутатите на "Атака" да даде обяснения защо продава апетитни имоти на армията на занижени цени. Очевидно недоволен от отговорите му в пленарната зала атакистът Десислав Чуколов го причака в кулоарите и започна да му вика: "Краси, ела да си говорим. Защо не ми отговори на въпросите?"

"С теб няма да споря. Шоу няма да правим", отвърна вицепремиерът и министър на отбраната.

Тогава Чуколов започна да нарежда пред събралите се журналисти, че вместо да даде ясни отговори Каракачанов хиперболизира и иронизира. "Преценил е такава тактика да предприеме, но да не отговори на конкретните въпроси", заяви депутатът. Той се надявал на тези конкретни въпроси някой ден военният министър да отговаря пред прокуратурата и пред съда, защото това е ощетяване на държавата. "Той на няколко пъти обърка имотите, нарочно го направи, за да излезе несъответствие", посочи още Чуколов. По думите му

тези имоти са продавани в пъти по-евтино

и подписът на Каракачанов стои под тези сделки. Чуколов допълни, че има заповед с подписа на Каракачанов, с която се командироват български войници в хотела на Валери Симеонов.

В този момент в спора се намеси и Павел Шопов от "Атака": „На главния прокурор, той ще проверява сделките!“, подвикна националистът. Лидерът на ВМРО не му остана длъжен: „Стига вика, бе, Шопов. Шопов, моля те, изкъпи се най-накрая“.

Преди този скандал, в пленарната зала, Красимир Каракачанов категорично отрече твърденията на депутатите от "Атака", че в последните години има свръхпродажба на военни имоти с отпаднала необходимост на занижени цени. Според Десислав Чуколов обаче това не е така. „За апетитни имоти става въпрос. За имоти по българското Черноморие, за имоти в промишлени зони, където има предприятия за милиони, за имоти в идеалния център на български градове. Тези имоти са продадени в пъти по-евтино“, обясни той.

Каракачанов пък припомни, че всяка сделка се извърша по закона за държавната собственост и минава през

вътрешно и външноведомствен контрол.

„Споменавате острови, полуострови, архипелази, централни апетитни имоти. Бъркате полуостров Крим или Чукотка. За периода 2001-2008 година по процедурите са продадени общо 392 имота - за 7 години. За периода, откакто аз съм министър на отбраната - 2 години и 10 месеца, са продадени 16 имота“, посочи военният министър. По думите му има стратегия за оползотворяване на военните имоти в големите градове, като ще се стартира процедура за отстъпено право на строеж, за да се построят жилища за военнослужещи.

"Нито един от имотите, които вие описахте по Черноморието, не е продаден. Моята политика е не да продаваме, а да съхраняваме имоти. Охраната на тези сгради се поема от Министерството на отбраната. Над 3000 военнослужещи са без жилище, искам да се изградят такива в площите на военните имоти. Държавата плаща наеми за нашите войници", продължи Каракачанов. "Налагате една лъжа като вашия кумир Сталин. Питам ви къде сме продали острови и полуострови?", попита той.

Министърът обвини атакистите, че въобще не са в час за какво задават въпрос. Че търсели евтин политически дивидент и ако 15 години не знаели какво е имот с отпаднала необходимост, явно българският данъкоплатец 15 години им е плащал заплата безсмислено.

Изслушването прерасна в

остра размяна на реплики.

Чуколов провокира министъра. „Общи лакърдии. Не сме седнали тук да ядем кюфтета и пържоли и да си пием водката. Тези имоти в община Куклен дали не са апетитни наблизо до летището? Тези имоти са златни имоти там и го казват брокерите на недвижими имоти“, посочи депутатът.

Красимир Каракачанов реагира не по-малко остро и емоционално: „Едни хора, които в живота си един пирон не са забили, а от 15 години лапат кюфтаци, ама не тука евтините, а в един скъп ресторант, да ме обвиняват мен. Тях ги е яд, че „Обединени патриоти“ вървят напред, а тях ги няма в джаза, както се казва, радиото не ги хваща“.

По време на процедурата от „Атака“ не поставиха въпроси за кадровата политика на ВМРО, както беше заложено в искането за изслушване.

"Изслушването на Красимир Каракачанов беше финал на една нескопосана клеветническа кампания". Това пък обяви от парламентарната трибуна лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По думите му за подобна кампания е осъждал многократно представители на "тази партия" ("Атака"- б.р.), а техният лидер му изплащал удръжка от заплатата. Що се отнася до въпросната кампания за продажба на недвижими имоти съгласно законите, правилниците и реда, установен в Република България, Симеонов попита: "Колко кофи помия може да изтърпите, без да завеждате дело?“

Facebook logo
Бъдете с нас и във