Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриоти скочиха на Лозан Панов, искат оставката му

Патриотите от "Атака" и НФСБ нападнаха председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Волен Сидеров поиска Висшият съдебен съвет и магистратската общност да настояват за оставката му и се учуди защо тя още не е факт.

"Лозан Панов отдавна трябваше да подаде оставка. Абсолютно задължително е той да подаде оставка!", заяви лидерът на "Атака" в кулоарите на парламента. Повод за апела му са излезлите публично записки от срещите на шефа на ВКС с представители на Еврокомисията, които пишат докладите по Механизма за сътрудничество и оценка. Пред тях Панов е поискал мониторингът за България да остане.

"Категорично не съм съгласен да политиканства. Има разделение на властите и то е категорично, конституционно закрепено. Ако някой иска да прави политика, да направи партия, да се яви на избори, да влезе в парламента, да се бори за политически идеи", препоръча Сидеров на шефа на ВКС. Според него е недопустимо да си председател на ВКС и да политиканстваш, както е недопустимо да работиш срещу родината си пред представители на Еврокомисията или каквито и да са били институции в Брюксел.

Той посочи, че още заради "Апартаментгейт" Панов е трябвало да подаде оставка, както щеше да стане в някоя от западните демокрации. "Там, където той се оплаква от България, от родината си, в западноевропейските държави - за много по-малки неща се подава оставка. Дори само за съмнение те подават оставка. Така че, да не обяснява кой повече или по-малко е минат. Тук нямаме уред за измерване кой е по-минат! Тук въпросът е принципен", коментира Сидеров.

Сидеров даде пример с действията на Цветан Цветанов и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и беше категоричен, че Лозан Панов не може да бъде изключение и принципът трябва да е еднакъв за всички.

Апел за оставка на Лозан Панов отправи и колегата му от групата на "Обединени патриоти" - заместник-председателя на правната комисия Християн Митев (НФСБ), който също определи поведението на Панов като недопустимо за председател на ВКС.

"Председателят на ВКС Лозан Панов демонстрира недопустимо поведение за магистрат и е крайно време да се определи - съдия ли иска да бъде или политик. Все по-оправдани са апелите да си подаде оставката", заяви Митев, който не крие възмущението си от желанието на Панов ЕК да запази мониторинга над България.

"Бих го определил това като скандално и като национално предателство от страна на председателя на ВКС. При положение, че всички усилия и на законодателна, и на изпълнителна, и на съдебна власт от влизането на България в Европейския съюз, когато беше установен така нареченият Механизъм за сътрудничество и оценка, са той да бъде свален и да падне, подобни призиви са абсолютно недопустими", коментира Християн Митев лобирането на Лозан Панов пред емисарите на Брюксел. По думите му това е в разрез с българския национален интерес.

"Тези неща ми звучат скандално. Опасявам се, че г-н Панов има много странно раздвоение и може би разтроение по отношение на различни теми, свързани не само с мониторинга, но и с дейността на законодателната и съдебната власт в Република България. Смятам, че е редно г-н Панов да избере дали иска да бъде магистрат и председател на уважаван и основен съд в България, какъвто е ВКС, или иска да бъде политик", продължи с яростната си тирада заместник-председателят на правната комисия. Той препоръча на Панов след всички тези негови изявления да избере политическата кариера, да влезе в някоя от съществуващите партии, а защо не, каквато е модата, да създаде своя собствена партия, и тогава да изразява тези свои становища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във