Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриарх Неофит със съболезнователен адрес за кончината на Елизабет II

Светият Синод на Българската православна църква публикува съболезнователен адрес на Българския патриарх Неофит по повод кончината на кралица Елизабет Втора, която бе и глава на Англиканската църква.

Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха в сложни времена от историческото развитие на човечеството, се казва в писмото. Тези дни на скръб и изпитания към британския народ изказваме най-искрени чувства на състрадания за непрежалимата загуба, пишат още от Синода.

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, съобщиха снощи от Бъкингамския дворец, след като през деня лекуващите я лекари споделиха, че са силно притеснени за здравето й.

Тя е най-дълго управлявалият британски монарх. Царуването й продължи седем десетилетия.

Елизабет се възкачи на престола през 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж Шести. Тя стана свидетел на последните дни на Британската империя, когато множество държави обявиха независимост. Преодоля глобални катаклизми и вътрешни скандали, които драматично модернизираха монархията.

Елизабет управляваше Обединеното кралство и 14 други владения на Британската общност и се превърна в една от най-разпознаваемите жени, живели някога. След смъртта й нейният син Чарлз става крал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във