Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриарх Неофит отправи Рождественско послание

Благоговейно притихнали пред дивната тайна на явяването в плът на Божия Син, и тази година посрещаме раждащия се в света Богомладенец Господ наш Иисус Христос. Прекланяме се пред величието на безграничната и жертвена Божия любов към нас и, следвайки звездата, заедно с мъдреците, мислено се отправяме към приютилата Го пещера, където, присъединявайки се към ангелския хор, пеем и възпяваме: "Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието".

Това се казва в патриаршеското и синодално Рождественско послание, огласено на Светата литургия за Рождество Христово, отслужена от патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски". 

Нека благодарим на Бога, че ни изпраща своя син и България да бъде в светлина. Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. 

Нека се радваме на този хубав празник! Нека благодарим на Бога, че ни изпраща своя син, за да следваме истинската светлина. България в светлина. За много години, пожела на българския народ патриарх Неофит. По време на словото си пред вярващите патриархът призова да отворим душите и сърцата си за Спасителя. 

Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: "Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера н Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец Предвечният Бог" (Кондак, гл. 3), се посочва в посланието на Негово светейшество и на митрополитите от БПЦ. 

В него се отбелязва, че възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта (Евр. 2:14-15). 

В патриаршеското и Рождественско послание се посочва, че към този живот, който ни носи великото и дивно тайнство на Боговъплъщението, към победата над смъртта и наследяването на вечния живот в Божието царство сме призовани всички ние, които сме преминали през банята на светото Кръщение в името Христово, които се подвизаваме във вярата и се спасяваме в Христа, чрез живота и делата си и днес възвестяваме на света великата тайна на благочестието: "Бог се яви в плът, засвидетелствуван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава" (1 Тим. 3:16). 

Патриарх Неофит и митрополитите отправят зов към вярващите, като следваме Господните повели, апостолските наставления и думите на светите наши отци, да постоянстваме във вярата и в усвояването на плодовете от спасителното за нас Въплъщение на Божия Син и наш Господ Иисус Христос. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във