Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха Съборна света литургия

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна Съборната света литургия, която отслужват българският патриарх Неофит и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заедно с български митрополити и с духовници от руската църковна делегация, придружаваща патриарх Кирил в тридневното му посещение у нас, посветено на 140 години от Руско-турската война.
Двамата патриарси в началото на службата са седнали на тронове в центъра на катедралата, а около тях са българските и руските духовници, участващи в Съборната света литургия.
По време на литургията, която се очаква да продължи до около обяд, патриарх Неофит и патриарх Кирил ще отправят слова в храма, след което ще си разменят и подаръци. Сред дошлите на литургията в патриаршеската катедрала са бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов и вярващи, дошли да отдадат почит на загиналите в Руско-турската освободителна война.
Московският патриарх и на цяла Русия ще има среща днес с президента Румен Радев, ще посети и руския храм "Св.Николай" в София, след което ще отпътува от България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във