Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриарх Неофит е първият носител на Ордена на Св. Мъченик Игнатий Старозагорски

Българският патриарх Неофит е първият носител на Ордена на името на Св.Мъченик Игнатий Старозагорски. Орденът му се присъжда за духовното и нравствено израстване на българския народ и беше връчен от Старозагорския митрополит Киприан. В знак на благодарност кметът на Стара Загора Живко Тодоров му връчи Почетния знак на града. Това стана в края на Светата литургия по повод църковния празник "Покров Богородичен", който БПЦ отбелязва днес. В службата участваха и владици от Светия синод.

Патриархът и владиците бяха гости на честванията по повод 50 години от интронизацията на блаженнопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий. Племенницата му Диана Михайлова получи Ордена на Св. Апостол Карп, с който покойният Старозагорски митрополит бе удостоен посмъртно, съобщи БТА.

В катедралния храм "Свети Димитър" присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, деканът на Богословския факултет проф. д-р Александър Омарчевски и стотици миряни.

В края на Светата литургия Негово Светейшество се обърна към официалните лица и гражданите на Стара Загора с патриаршески благослов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във