Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Патериците" на ГЕРБ се изпокараха

Малко преди да се развика и прекъсне брифинга, прикрит зад журналистите, Валери Симеонов надава ухо към обвиненията, които Димитър Делчев сипе към Патриотичния фронт.

Малките коалиционни партньори на ГЕРБ - Реформаторският блок и Патриотичният фронт, се изпокараха в кулоарите на парламента в четвъртък (15 декември). Повод за скандала стана неприетият на второ четене от правната комисия антикорупционен законопроект на вицепремиера Меглена Кунева. С гласовете на БСП, ДПС, Патриотите и БДЦ проектът беше отхвърлен, а отсъствието на един човек от ГЕРБ помогна това да стане по-лесно.

На специален брифинг в парламентарните кулоари, даден от депутатите от "Движение България на гражданите", Димитър Делчев обяви, че представителите на Патриотичния фронт са влезли в корупционното мнозинство при гласуването. Той им постави условие за продължаване на преговорите за ново правителство, като поиска до другия вторник антикорупционният законопроект да влезе за разглеждане в пленарната зала. "Ако това не се случи, то означава, че няма реформаторско мнозинство и няма смисъл да правим правителство", посочи Делчев.

Появилият се в близост председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов чу тези изявления и първо се опита да се пошегува: "Те си имат цена, и ние си имаме - нашата е 800 млн., дават я и ги подкрепяме." После обаче се ядоса и нарече глупости твърденията на ДБГ, че били част от прокорупционното мнозинство. "Ама, не може Делчев да ми дава оценка на мен - нито ми е на годините, нито ми е на отговорността, нито ми е на позицията на председател на една немалка политическа група в парламента. Не може Делчев да ми дава оценка и аз сега да коментирам. Делчев да даде оценка на себе си и на своята група, на своята политическа сила. Има ли такава, или няма?! Има ли Реформаторски блок, или няма?!", разгневи се не на шега Симеонов. След което по-спокойно обясни, че няма как в последния момент да гласуват толкова важен законопроект. Той трябвало да се приеме при гаранция за стабилно управление и за действащ парламент. Съпредседателят на Фронта припомни, че се създава орган, застрашаващ да се превърне в репресивен и затова не може да се приема набързо, понеже изисква минимум месец работа по него. Още повече че и ГЕРБ е внесла свой проект почти в същия обем. "Опасно е на коляно в последния момент да се приемат текстове, които могат да вкарат репресии и могат да въведат несигурност и тоталитаризъм под прикритието на борбата с корупцията", заключи Валери Симеонов. 

По въпроса за съставяне на евентуално ново правителство лидерът на НФСБ отсече: "Досега имаше един разумен диалог, оттук нататък вече всичко зависи от мандатоносителя и от партия ГЕРБ". С което даде да се разбере, че шансовете този парламент да излъчи нов кабинет все повече клонят към нула.

Facebook logo
Бъдете с нас и във