Банкеръ Daily

Общество и политика

Паскалев: БСП не трябва да участва в управлението

"С тези 16,25% на изборите БСП няма шанс и не бива да участва в едно управление на държавата",заяви Костадин Паскалев от левицата пред БНР.

"Нормално е БСП да участва в разговорите, които се провеждат по отношение на формулиране на политика за следващото правителство. Адекватно е в тази политическа ситуация в България да се търси съгласие по най-важните и съществени теми", допълни той.

Паскалев коментира и настояването на АБВ БСП да влезе в коалиционно управление с ГЕРБ. "Ако не е някаква демагогия, мисля, че политическата цел на такова участие на БСП в управление в коалиция с ГЕРБ би могло да означава две неща. Първо – истинска загриженост за това да се постигне някакъв стабилитет в управлението на държавата, но аз лично не смятам, че това ще даде такъв стабилитет. Второ – чисто политическата цел, чрез която БСП да бъде докарана до състояние, в което отливът от нея да налее в АБВ съответна подкрепа", смята той.

Според Паскалев Народното събрание трябва да се заеме с решаването на казуса КТБ, енергетиката, националните приоритети и реформите в здравеопазването и образованието.

"Според мен е много възможно да се стигне до това, че целта е да се придобият активите на банката. Въпросът с енергетиката на България е в две части. Първата част е ще има ли АЕЦ "Белене", ще има ли "Уестингхаус" и проект за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Втората страна на въпроса е какво се случва с цената на електроенергията и качеството на живот на българските граждани. Третият въпрос е свързан с това дали България ще отстоява националната си позиция и политика в ЕС, или ще продължава да се държи като виновното дете, включително по отношение на еврофондовете", каза той.

Паскалев смята, че БСП може да подкрепи при първо гласуване правителството и след това да бъде коректив на политиката, която ще се реализира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във