Банкеръ Daily

Общество и политика

Паси: Герджиков действа като Шогун

Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра. Тя съчетава европейските изисквания с националните интереси. Това каза пред bTV Соломон Паси като цитира съобщение, което е получил от Огнян Герджиков.

"Въпрос на административен стил е дали трябваше да бъдат оставени тези буферни дни между двете наредби. Дори да не я приемат, следващото правителство ще дойде и първото нещо, което ще направи, е да приеме тази наредба”, допълни Паси.
 
По думите му Огнян Герджиков в момента действа като Шогун – като човек на дълга и честта.
 
По темата за служебните кабинети, Паси каза, че в тези моменти има интересна конституционна дупка. "По време на служебен кабинет България се превръща не в президентска република, а в абсолютна президентска монархия, защото обикновено правителството предлага много неща на президента, а той ги подписва от другата страна. Тоест, тези неща, за които се изискват два подписа могат да станат единствено по волята на президента", обясни Паси.

Слаба Богу досега винаги сме избирали нормални президенти, каза Паси. "Представете си, че някой път изберем някой като филипинския президент,  който е абсолютно непредсказуем човек, тогава този човек би имал правото по време на един служебен кабинет уволни всички посланици и да назначи нови посланици, да уволни всички генерали и да назначи нови генерали, да уволнява, да назначава", допълни Паси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във