Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите трябва да върнат общо 14,6 млн. лева надвзети партийни субсидии

Партиите и коалициите имат срок до края на 2020 година да върнат получените в повече средства като държавно финансиране. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви. Промяната беше гласувана на второ четене на промените в Закона за политическите партии. Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14,6 милиона лева. 

Законовите промени бяха предложени от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас. Начислявани са малко над 13 лева, защото са отчетени и гласовете "не подкрепям никого". Годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година, ще се преизчислява. Разликата между предоставените държавни субсидии ще се връща. Сумите ще се възстановяват по централния бюджет.

От БСП предложиха облекчаване на реда на връщане на средствата, защото в противен случай се поставят в тежко и неизгодно положение тези партии, които така или иначе вече са получили веднъж субсидии над 11 лева. Ако не върнат тази субсидия, не се знае дали имат тази възможност, особено тези, които не са в парламента или вече не са в коалиция, ние ги санкционираме със 70%, 50%. Депутатът от левицата Филип Петков предложи санкцията да остане със 70 и с 50 на сто, но разликата от тези проценти да отива за покриване на дадената субсидия.

Предложението не беше прието. Партиите трябва доброволно да върнат субсидиите. Ако не го направят, от втория транш за тази година ще получат 70%. Не беше прието предложение на партия "Атака" по време на предизборната кампания Централната избирателна комисия да поема разходите на партиите и коалициите за медийни дебати до 340 минути.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова от своя страна увери, че бюджетът няма да бъде ощетен по никакъв начин.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във