Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите ще връщат част от държавната събсидия, която финансовият министър Горанов им е дал неправомерно

Както "Банкеръ" писа, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на 22 май на Върховната административна прокуратура проверка на изнесената на 20 май същия месец информация в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“  за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година. Според редакционния екип на предаването тази субсидия е следвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. По този начин „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева.

Проверката трябваше да изясни дали разпоредбите на Закона за политическите партии (чл. 25 – чл. 27) са спазени стриктно или е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. В крайна сметка Върховна административна прокуратура е установила, че изнесената в „Шоуто на Слави“ информация отговаря на действителността. На петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

На 3 юни Върховната административна прокуратура е сезирала министъра на финансите и е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия при стриктно спазване на нормативните разпоредби, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 – 2018-а.

За да не се допускат и в бъдеще подобни случаи, ВАП е указала на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.

Сезирана е и Сметната палата за предприемане на действия в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол на политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между прокуратурата и палатата.

С Резолюция от 3 юни ВАП е сезирала и Върховната касационна прокуратура, предвид събраните данни, за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерството на финансите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във