Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите ще получават финансиране от фирми и безплатни офиси от общините

Народното събрание одобри промени в Закона за държавния бюджет, според които политическите партии ще могат да се финансират и чрез дарения от физически лица и фирми. Предложението бе внесено от депутата Валери Симеонов, след като по-рано бе решено, че държавната субсидия за формациите ще бъде намалена от 11 на 1 лев за получен глас. Текстовете на Симеонов са залегнали в преходните и заключителни разпоредби на бюджения закон, но чрез тях се променя Законът за политическите партии. 

С приетите изменения, които лидерът на НФСБ внесе буквално в последната минута, се забраняват дарения от фирми с просрочени задължения и/или регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. По закон в момента има забрана за дарения от религиозни институции, за средства от чуждестранни правителства, както и от неправителствени организации, регистрирани извън България.

Таван на даренията от фирми и граждани засега не са наложени, тъй като депутатите отхвърлиха предложението на Симеонов за лимит в размер на 8 млн. лв. годишно. 

Първоначално идеите за даренията бяха лансирани от ДПС. И по-конкретно от Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. Валери Симеонов се опита да се разграничи от тях, като посочи, че неговото предложение е съпътствано от лимит за този вид финансиране. 

От БСП остро разкритикуваха нововъведенията, определяйки ги като "данък корупция" за българските фирми. 

Намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лв. влиза в сила от 1 юли. Менда Стоянова от ГЕРБ разясни, че спестените пари ще влязат обратно в бюджета - към излишъка или дефицита. По думите ѝ сумата може да се похарчи едва в края на годината с постановление на Министерския съвет.

В края на днешното заседание бе прието и нейното предложение Стоянова партиите да получават безвъзмездно офиси от общините.

Още по темата: Парламентът намали партийната субсидия на 1 лев за глас

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във