Банкеръ Daily

Преговорите за кабинет:

Партиите се обявиха за спешното връщане на децата в училище

С час закъснение започнаха преговорите за сектор "Образование" между бъдещите управляващи партии "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". На дебата присъства и служебният просветен министър акад. Николай Денков.

Водещ на публичната дискусия по тема "Образование" беше Кирил Петков от "Продължаваме промяната". ПП бяха представлявани и от акад. Николай Денков и Христо Петров, познат като Ицо Хазарта. Още в началото на дискусията той заяви, че не е образователен експерт, но това, което умее да прави добре, е да отправя послания, които да достигат успешно до много хора и изрази надежда в това му качество да бъде от полза за постигането на голямата кауза.

Представители на БСП бяха Ирена Атанасова, Георги Михов, Милко Багдасаров, Юлиян Генов и Камен Тодоров. Експертната група на ДБ бе представена от Ивайло Старибратов, Георги Няголов, Христомир Йорданов и Росен Богомилов. А от групата на "Има такъв народ" бяха Пламен Николов, Юлия Чортленева и Манол Манолов.

Необходими са спешни мерки, които да върнат учениците в класните стаи. 

Затова настоява Ивайло Старибратов от "Демократична България". Според него трябва да има индивидуална програма за всеки ученик, свързана с това как да се преодолеят дефицитите, натрупани през годините на пандемията.

Той отбеляза и проблема с отпадането на ученици от училище у нас, който продължава да е с най-висок процент в ЕС. Старибратов е категоричен в това, че трябва да има политики за решаването на този проблем. Той обясни, че от "Демократична България" искат да се намали и административната тежест към учителите, тъй като в момента има дигитализация, но тя не е синхронизирана напълно.

От "Демократична България" настояват да се премине към компетентностен модел на обучение, като се изработят подробни рамки от ключови и професионални компетентности – комплексни структури от свързани знания, умения и нагласи – които да прецизират основните цели на предучилищното и училищното образование.

Демократите предложиха финансирането на образованието да е обвързано с БВП и 4 процента да отиват за средното образование, 1 процент - за висшето образование, и 1 процент - за науката. А всичко това да бъде свързано с качеството на образованието.

Христомир Йорданов от "Демократична България" заяви още, че трябва да бъде създаден единен стандарт за оценяване на качеството в образованието, за да се знае кога един учител преподава добре. Той обясни, че за контрола на качеството в образованието предвиждат ясно дефиниране на дейностите на две институции - на инспектората и на системата за външно оценяване, чиито функции трябва да бъдат много ясно разписани.

От "Демократична България" държат на това да се модернизират процедурите за получаване на академичните степени и да се създаде много ясна държавна политика за пълноценна интеграция на българското висше образование и на българската наука в световни и европейски инициативи. 

От "Има такъв народ" искат да има мандатност на директорите и кадрово управление. Според тях трябва да има въвеждане на максимално два мандата за новоназначените директори.

Да се намали броят на учебниците за даден клас и да има по два учебника по учебен предмет за даден клас. Това предложи от името на "Има такъв народ" Юлия Чортленева. 

От "Има такъв народ" предлагат по темата за приобщаващото образование да се формира комисия, която в рамките на една година да направи критерии, които да служат за разграничение на децата със специални образователни потребности. Според тях в комисията трябва да влязат психиатър, логопед и рехабилитатор. Сред критериите трябва да е каква е способността за усвояване на учебен материал.

"При децата, които нямат сериозни интелектуални увреждания, е добре да се види диагнозата и какъв е методът, по който да им бъде преподавано. Тези ученици е добре да се обучават в масовото училище, в които да има паралелки за деца с еднотипни диагнози. Така ще се обхванат повече подрастващи със специални образователни потребности", заяви Манол Манолов.

ИТН предлагат още да се премахне системата на делегираните бюджети и училищата да станат първостепенни разпоредители със средства, а не финансирането да минава през общината.

От БСП смятат, че учебните програми в училище трябва да бъдат съобразени с българската култура и история и да не се допуска "джендър идеология". Това заяви нейният представител Ирена Анастасова. Според нея трябва да има по един учебник за всеки предмет, за да се прекъсне схемата на печалбарство, в която се е превърнало издаването на учебници.

"Образованието не е услуга. Няма нужда си обясняваме, какво се случи в образованието за 30 години преход. Ученици, които завършват основното си образование, сричат, назначаваха се директори, които пред очите ни сриваха училища.700 училища са без физкултурни салони и 150 са с външни тоалетни в XXI век при две реформи", заяви Атанасова. 

Социалистите настояват още за безплатни детски градини за всички деца, безплатни учебници за учениците от първи до 12 клас. 

Всички партии се обединиха около това, че спешно трябва да се предприемат мерки, за да се върнат децата в училище. 

Кирил Петков заяви, че лично ще води кампания за ваксинацията, защото хората нямат доверие в институциите и заради това не се ваксинират. 

"Ваксинацията е огромен приоритет за всички ни, важно е за всичко - образованието, здравеопазването и икономиката. "Аз лично ще се наема да направя обстойна кампания, никой не е обяснил на хората за съпътстващите заболявания, например", заяви Петков в панела за образование.

Служебният министър на образованието Николай Денков и Кирил Петков, който е един от лидерите на "Продължаваме промяната" са се запознали преди година и са се обединили около обща визия как трябва да изглеждат научните изследвания. "Да са на много високо ниво, но и да са на конкуретно ниво, за да са полезни на икономиката".

Това коментира Денков, който е част от екипа на "Продължаваме промяната" в преговорите за образование. Неговото име се спряга и за министър в евентуален редовен кабинет.

Дискусията може да гледате тук.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във