Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите се надпреварват на думи по щедрост към пенсионерите

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 година. "За" гласуваха 148 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 48.

С промените на норматива се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за сегашните, така и за бъдещите пенсионери. Става дума за повишение средно с 12.5 на сто от 1 октомври тази година, като за най-ниските пенсии ще има и специална добавка, за да се изравнят с прага на бедност.

В законопроекта са предвидени необходимите средства за повишаване и на социалната пенсия за старост от 148.71 лв. на 170 лв. месечно. Както и парите за изплащане на допълнителната сума от 50 лева към пенсиите за септември. Целта е подкрепата за пенсионерите да продължи до влизането в сила на новите разпоредбите..

По време на обсъждането на предложената от служебното правителство актуализация на бюджета на ДОО депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева. Зайкова разкритикува идеята хората с минимална пенсия да получават и социална добавка, която да приравни дохода им с линията на бедност. Тази добавка обаче можело да се получава от пенсионери, които нямат сериозно имущество. "Четиристотин трийсет и две хиляди души са българските пенсионери, които са на минимални пенсии и ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди“, каза Зайкова.

Към момента пенсионерите с минимална пенсия получават по 350 лева месечно, като 50-те лева от тази сума са добавка.

От ГЕРБ предлагат добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията, като Деница Сачева посочи, че промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.

„Становището на нашата парламентарна група е, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народно събрание и не носи ясна политическа отговорност. То изпълнява единствено и само волята на президента. Негова задача е да подготви избори и да осигури плавен преход за избор на редовно правителство“, заяви Сачева.

Друго предложение на ГЕРБ е отпадане на тавана на пенсията.

БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване, но ще направи нови предложения преди второто гласуване, обяви Георги Гьоков от левицата.

Хасан Адемов от ДПС потвърди предложението за увеличение на добавката за пенсионерите, но от 50 на 120 лева. Адемов заяви, че и ДПС ще има своите предложения.

"Надяваме се - каза той - с разумните и добре осмислени предложения по бюджета на ДОО между първо и второ четене българските пенсионери да получат подкрепата, от която имат нужда и подкрепата, която заслужават".

От своя страна Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме" настоява за ръст на минималната пенсия до линията на бедност от 369 лева.

"Предложението на служебния кабинет ще струва по 133 милиона лева месечно или общо 399 милиона лева на държавния бюджет до края на тази година. Нашето предложение ще увеличи с по 21 милиона лева месечният разход за пенсии", посочи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във