Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите се надцакват за размера на пенсиите

От 1-ви октомври минималната пенсия да стане 369 лева, колкото е линията на бедността за тази година, вместо досегашните 300 лева - това предвижда внесен от „Изправи се БГ! Ние идваме“ проект за промени между първо и второ четене на гласуваната от депутатите актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Мярката ще струва на бюджета допълнителни 82,5 милиона лева до края на годината. 

От парламентарната група предлагат и запазване на добавката от 50 лева за всички пенсионери за последното тримесечие на годината. За това ще са необходими по близо 105 милиона лева на месец. 

ГЕРБ-СДС искат отпадане на тавана на пенсиите

От 1-ви октомври да отпадне таванът на пенсиите, за което са необходими допълнителни 22 милиона лева до края на годината. Това предлага парламентарната група ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021-ва година.

С предложения от ГЕРБ законопроект се регламентира и изплащането на добавка от 100 лв. на човек за всички пенсионери за октомври, ноември и декември тази година. За целта са нужни малко над 621 милиона лева.

В момента максималната пенсия е 1440 лв., а на първо четене депутатите гласуваха предложението на служебното правителството тя да стане от 1-ви октомври тази година 1500 лв.

ДПС и БСП за „България“ също внесоха вече идеите си за промени в размерите на пенсиите.

Предложението на ДПС, внесено в социалната комисия е, пенсионерите да получат добавка от 120 лв. за октомври, ноември и декември тази година.

Внесеното от БСП предложение за промени предвижда отпуснатите до 31 декември 2017 г. пенсии да се преизчислят от 1-ви октомври на база средномесечният осигурителен доход за 2018 г. Друго искане на социалистите е, втората година на майчинството да стане вместо сегашните 380 лв. 650 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във