Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите решават кога да се събере парламента

Кога да бъде насроченото първото и тържествено заседание на 43-ото Народно събрание решават президентът Росен Плевнелиев и представители на осемте парламентарно представени сили. Срещата  започна в 10.30 на "Дондуков" 2. Очакванията са държавният глава да го насрочи за 22 или 29 октомври.

Срещата обаче не касае връчването на мандат за съставяне на правителство, като първата политическа сила, която ще го получи, е ГЕРБ, която събра най-много гласове на изборите.

На влизане лидерът на социалистите Михаил Миков заяви, че Народното събрание трябва да бъде свикано възможно в най-кратък срок и да се върви към дясно-центристко управление.

Румен Петков от АБВ пък коментира, че участие във властта на всяка цена не е основната цел на партията и те ще търсят консенсус с ГЕРБ по 10 приоритетни точки, които ще бъдат представени по време на срещата между двете формации.

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов от "Патриотичен фронт" също коментираха на влизане в сградата, че парламентът трябва да заработи максимално най-бързо и да се очертаят ясни политики за евентуално коалиционно управление.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров настоя консултациите при президента да бъдат излъчвани на живо по Националната телевизия, за да може обществото да следи политическите дебати, а по думите му ако не се стигне до разбирателство и сформиране на нов парламент, нови избори не са най-лошият вариант за излизане от политическата криза.

Според Румен Йончев, лидер на Земеделския народен съюз, част от коалиция "България без цензура", новият парламент трябва да се сформира по-скоро, защото има какво да прави. Належащите неща са актуализация на бюджета, решението за КТБ - те не изискват правителство, посочи той.

От ГЕРБ и ДПС останаха без коментар на влизане, но все пак Цецка Цачева представлява ГЕРБ, а Йордан Цонев и Алиосман Имамов - ДПС.

Божидар Лукарски от Реформаторите също не направи коментар на влизане, но увери, че такъв ще се очаква след края на срещата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във