Банкеръ Daily

За 2021 година

Партиите получиха 2,3 млн. лева държавна субсидия

Министерството на правосъдието публикува отчет за държавните субсидии, които са получили партиите и коалициите за парламентарните избори на 14 ноември в първия транш - до края на 2021 година.

От него става ясно, че са изплатени над два милиона и 300 хиляди лева.

Най-голяма субсидия е получила коалицията "Продължаваме промяната" - 708 хиляди лева. Средствата са разпределени между мандатоносителите - партиите „Волт“, "Средна европейска класа" и "Социалдемократи", тъй като политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не е регистриран като партия.

От публикувания отчет става ясно, че формацията без депутати в 47-ия парламент - "Социалдемократи", взима най-голямата субсидия - 637 хиляди лева, което е над 90 % от общата сума.

Парите са повече от отпуснатото за втората политическа сила ГЕРБ, която получава с 10 000 лева по-малко.

Според председателя на "Средна европейска класа" Константин Бачийски разпределението на средствата в "Продължаваме промяната" е уредено в коалиционното споразумение и неговата формация няма претенции, макар да получава само 35 хиляди лева.

„Когато правихме коалиционното споразумение субсидията изобщо не е била фокус в това, което лично аз, като представител на "Средна европейска класа", съм се интересувал. За мен много по-важно беше каузите, които ще защитаваме и политиките, които ще правим, но, така или иначе, ние всички сме от „Продължаваме промяната“ - това не е нещо, в което ще откриете някакъв скандал или някакъв проблем, изобщо няма нито напрежение, нито нищо“, каза Бачийски.

ДПС получава малко под 360 хиляди лева, БСП - 280 хиляди лева, „Демократична България“ - 175 хиляди, които са поделени между трите партии в коалицията.

На "Възраждане" са изплатени малко над 130 хиляди лева, а на "Има такъв народ - 32 хиляди лева. Причината е, че те поискаха да получават по лев на глас, вместо предвидените в Закона за политическите партии - по 8 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във