Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите получавали по-големи субсидии заради пропуски в закона

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради "несъвършенство в законодателството". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на казуса.

Горанов смята, че няма как при сега действащия закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. В норматива е записано, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка трябва да се разпрeдели само между правоимащите партии и коалиции, уточни той. Според него това може да се коригира само чрез промени в закона.

Министърът на финансите подчерта, че промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат.

Горанов изтъкна, че редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета и че дебат най-вероятно отново ще има. И добави, че ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във