Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите от малката коалиция може да се споразумеят поотделно с ГЕРБ

Трите партии от "Обединени патриоти" – ВМРО, НФСБ и "Атака", може да сключат индивидуални споразумения с ГЕРБ за подкрепа на правителството. Това е един от възможните варианти, който се разбра от изказване на лидера на воеводите Красимир Каракачанов пред журналисти.

Вчера лидерите на трите формации – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, се събраха на коалиционен съвет в парламента. Срещата им се провали, след като от „Атака” поискаха медиите да присъстват на разговорите, а НФСБ и ВМРО напуснаха.

„Вярно е, че така коалицията не може да продължава. Всъщност, тя от няколко месеца не съществува. Няма диалог, има саботажи, има атаки от страна на един от лидерите в коалицията срещу останалите две политически формации. Има изказване на откровени лъжи и обидни квалификации. Така няма да продължава, аз в такава коалиция няма да участвам“, поясни Каракачанов.

На въпрос дали няма начин партньорите от малката коалиция да се разберат помежду си, Каракачанов отговори с контравъпрос – дали вчера медиите са останали с впечатление, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров има желание да се разбира с някого.

„Като го гледате от четири месеца как сипе хули, обидни квалификации и лъжи по отношение на мен, на другия ми колега – Симеонов, на г-н Джамбазки, на ВМРО, за какво разбиране става дума, и какъв е смисълът да продължаваме да си говорим по този начин”, посочи вицепремиерът и военен министър.

Относно подкрепата на правителството, Каракачанов лаконично заяви, че всеки може да стигне до споразумение с ГЕРБ на базата на това, което е като общо споразумение и да продължи да подкрепя кабинета. Според него вариантите са предоговаряне на общото споразумение или индивидуални споразумения.

"Ако ние разсъждаваме в правителството на принципа - щом не е от моята партия, няма да го приема, е лошо за правителството. Няма как да работи добре правителството и честно казано, аз не виждам какво да правя в това правителство", каза още Каракачанов.

Лидерът на ВМРО даде да се разбере, че не той обявява, че излиза от малката коалиция. На въпрос дали това ще стане, той отговори - "ще видите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във