Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите останаха без никаква държавна субсидия

С 98 гласа "за", 119 "против" и 6 "въздържали се" депутатите отхвърлиха предложението за 8 лв. партийна субсидия за действително получен глас.

Предложението бе внесено от БСП между двете четения на Закона за държавния бюджет в преходни и заключителни разпоредби в Закона за политическите партии. Освен левицата "за" това предложение гласуваха и "Обединени патриоти", но всички останали бяха против и то не мина.

В създалата се суматоха в залата беше отхвърлен и текстът за 1 лв. партийна субсидия, който бе заложен в проекта на бюджет за следващата година от управляващите и приет от бюджетната комисия.

Това предложение беше гласувано два пъти. „За“ него първоначално гласуваха 103 народни представители, „Против“ – 120 и „въздържали се“ – 1, с което бе отхвърлено. От ГЕРБ поискаха прегласуване и то отново бе отхвърлено със 104 гласа „за“, 120 „против“ и 1 „въздържал се“.

Единствено ДПС приветства този резултат. Те от месеци настояват именно политическите субекти да не получават никакви субсидии.

Така на практика партиите останаха с нула лева субсидии или никакво финансиране от държавата. Те ще получават пари само от членски внос и дарения от физически лица и фирми. Тоест, ще бъдат изцяло зависими от бизнеса и олигарсите.

След това инфарктно гласуване беше дадена почивка и започнаха спешни консултации между ГЕРБ, лидера на НФСБ Валери Симеонов и финансовия министър Владислав Горанов.

По-рано през деня от ДПС заявиха, че има договорка ГЕРБ-БСП за партийните субсидии. Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ коментира, че според тази договорка групата на ГЕРБ няма да е в пълен състав в пленарната зала на Народното събрание, за да може да бъде прието предложението на БСП, субсидията за парламентарно представените партии да е 8 лева за реално получен глас. Управляващите предвиждат да е един лев.

Карадайъ посочи: „Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си. Според ДПС това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма, както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания чрез избирането на Валери Симеонов и за заместник-председател на Народното събрание". ДПС отново припомниха тяхното предложение за нулева партийна субсидия и финансиране на партиите с дарения.

Финансовият министър Владислав Горанов отрече твърденията на ДПС за договорка между БСП и ГЕРБ за увеличаване на партийната субсидия. "Не ми е известна такава договорка. Нека да мине гласуването и да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена. Като имаме предвид съотношението на силите в пленарна зала, не би трябвало опасенията на господин Карадайъ да се материализират", коментира той. 

На въпрос дали коалиционният партньор на ГЕРБ -  групата на "Обединени патриоти", има готовност да подкрепи предложението за субсидия от 1 лев на получен глас, Горанов отговори: "В нашето коалиционно споразумение пише, че когато имаме различни позиции всяка партия си запазва правото да си поддържа позиция".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като лъжа твърдението на ДПС. “Това е опит ДПС да прикрият вече известния и за децата в България факт, че те участват в това управление. На ДПС им е удобно в момента статуквото партиите да се финансират от бизнеса от мафия задкулисно, за да може бизнесът и лобита и кръгове да диктуват политиката“, посочи тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във