Банкеръ Daily

В Народното събрание

Партиите не са единодушни за актуализацията на бюджета

Логично е най-голямата парламентарна група да оглави комисията по бюджет и финанси в парламента, заяви депутатът от "Има такъв народ" Пламен Данаилов, който бе номиниран за министър в проектокабинета на Пламен Николов. Той отклони въпроса дали той ще оглави ключовата комисия, от която се очаква в спешен порядък да разгледа актуализацията на бюджета. Експертът бе категоричен, че и без такава актуализация, разходите на кабинета могат да бъдат осигурени до сформирането на редовен кабинет.

На въпрос дали политическата криза би се отразила на цената на потенциален нов дълг извън пазарните фактори, Данаилов отговори: „Предвид как върви приходната част или това, което казва финансовият министър, не виждам нуждата от взимане на нови заеми, но, да, има и такава възможност, ако се стигне чак толкова до превишение на разходите. Да, като цяло, е по-лесно редовно правителство да преговаря за условия по дълг, отколкото служебно правителство“.

ДБ одобрява актуализацията

"Ако няма актуализация на бюджета, служебното правителство може да преразпредели разходи и да осигури средства за ключови сектори", обясни депутатът от "Демократична България" Владислав Панев. За пореден път Панев потвърди, че ДБ одобрява предложения от служебното правителство проект, но иска да го разгледа в ресорната бюджетна комисия. На въпрос дали при потенциална липса на редовен кабинет, евентуална емисия дълг на външните пазари би била по-скъпа заради политическата несигурност, Панев отговори:

"Не, не мисля, че е доста скъпа, тъй като условията са благоприятни на външните пазари. Те, надали се влияят от това, дали служебен или редовен кабинет ще тегли нова емисия. Доколкото виждам, дългът, който е необходим, ще бъде даже по-малък, тъй като предвижданият дори от актуализацията дефицит е по-малък, отколкото на редовния бюджет."

По настоящия закон в края на годината дефицитът трябва да е 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт, а при предлаганата актуализация недостигът се свива леко до 3,6 %.

ДПС иска министърът да представи пред партиите проекта си за актуализация 

"Служебният министър на финансите Асен Василев трябваше да представи актуализацията на бюджета пред парламентарните сили преди да я внесе като законопроект", заяви депутатът от ДПС Петър Чобанов в първата позиция на тази политическа сила по предлаганата промяна в основния финансов закон. Когато види законопроекта в ресорната комисия, тогава ДПС ще излезе с позиция по него, уточни Чобанов. Той е категоричен, че може тя да бъде направена в края на годината от редовен кабинет.

"Ако евентуално, не се създаде мнозинство и този парламент бъде разпуснат, това да се случи в края на тази година, а дотогава, по линия на преразпределение, да се търси възможност, тогава когато възникнат някакви допълнителни нужди те да бъдат удовлетворявани. Много е трудно да се излезе на международните пазари от служебно правителство, тъй като на международните пазари, тези, които отпускат дълга, искат да знаят, какви дългосрочни ангажименти стоят за поемането на този дълг", обясни Чобанов.

Според настоящия бюджет кабинетът има право да изтегли още 3,7 милиарда лева дълг. Още с встъпването си в длъжност Асен Василев направи уговорката, че до септември няма необходимост от подобно действие. Нов дълг може да се набере или от външните международни пазари, или чрез емисии държавни ценни книжа в България.

Още вчера от  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ призоваха колегите си в парламента за незабавна аактуализация на бюджета.

ИБГНИ настояват минималната пенсия да стане 369 лв., а не така, както предлага служебното правителство – 340 лв. "Става дума за 20 млн. лв. повече месечно или 60 млн. лв. до края на тази година. Добавката от 50 лв. към пенсиите струва на бюджета 105 млн. лв. месечно. 154 млн. лв. на месец ще струва на бюджета минималната пенсия да стане 369 лв. Парите са налични в приходната част на бюджета и актуализацията ще узакони и ще официализира възможността хората да получат преизчислени пенсии от 1 октомври", обясни председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг в парламента относно актуализацията на бюджета.

Тя подчерта, че в актуализацията, която вече е внесена в парламента, се предлага да бъдат осигурени средства за надбавките на пенсионерите считано от 1 октомври.

"Актуализацията на бюджета включва и повече пари за социални плащания. Става въпрос за 575 млн. лв. повече за необходими за енергийни помощи, лични асистенти, достатъчно пари за родители с деца до 14 години. В тази актуализация са и парите за бизнеса. Предвидени са 400 млн. лв. за мярката 60 / 40 и за мярката 75 / 0 („Запази ме“). Ще настояваме по мярката „Запази ме“ да има плащания и за самоосигуряващите се лица на същия принцип – 75 % от осигурителния доход в условия на криза от COVID-19", допълни Манолова.

Също вчера от ГЕРБ-СДС изразиха резерви относно предлаганата от служебното правителство актуализация на бюджета.

„Не можем да коментираме актуализация на бюджета, след като нямаме изложени цифри пред Бюджетна комисия”. Това каза в кулоарите на парламента Александър Иванов от ГЕРБ, който определи намеренията за актуализиране като „истерични”.

От парламентарната група са категорични, че могат да коментират и разглеждат подобни предложения,  единствено когато се сформира Бюджетна комисия в настоящото Народно събрание.

„Не можем да коментираме цифри в чувал, както се изразиха някои колеги, и не смеем да твърдим, че ще бъдем отговорни за разписването на празен чек на втори служебен кабинет на президента Румен Радев”, завърши Иванов.

От "БСП за България" също апелират за незабавна актуализация на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във