Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Партиите на протеста отново нямат мнозинство

Изборите днес показаха безпрецедентно ниска активност. Освен лятото имаше и други фактори, които допринесоха за тази активност – нямаше дебат по програми, по идеи. Може би това е и наказателен вот за това, че предизвикваме втори избори в рамките на три месеца.

Това каза на брифинг в централата на партията лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ анализатори посочват, че много от по-възрастните гласоподаватели за БСП не са отишли да гласуват, защото са били изплашени от задължителния машинен вот. "Това е една от причините за резултата, който партията ни има", посочи тя.

Припомняме, че според обявените преди около час първи данни от екзитполовете на социологическите агенции коалиция "БСП за България" заема третото място на проведените днес парламентарни избори.

"Следващият парламент започва с безпрецедентно ниска подкрепа. Това е притеснително за държавността. Няма сериозна промяна от миналите избори. Не се състоя протестната вълна и отново сме в изходна точка. Въпросът е защо се стигна дотук. Протестните партии отново нямат мнозинство и ако искат да има правителство, трябва да водят преговори с някоя от останалите партии. За нас категорично трябва да има правителство и да е работи по важните въпроси", заяви Нинова.

"Няма да дадем безусловна подкрепа за кабинет на "Има такъв народ" заяви обаче тя. "Ако желаят подкрепа, очакваме да ни поканят на разговори и да седнем и да говорим по политики", допълни тя.

Моята оставка не стои на дневен ред, каза още Нинова в отговор на въпрос за ниския резултата на партията.

"Очаквахме повече, не ни стигна времето", продължи тя. Нинова бе категорична, че БСП ще продължи по следвания път - обединение, търсене на лявата алтернатива и нейното пропагандиране.

"Искаме да благодарим на всички български граждани, които излязоха и гласуваха днес. Разбира се, да благодарим на тези, които подкрепиха "БСП за България". Да благодарим на всички участници в кампанията. Направихме хубава, жива и истинска кампания с много срещи и мероприятия в страната", каза още Нинова.

"Благодаря на новите ни коалиционни партньори от голямото ляво обединение, които също дадоха своя принос в кампанията за избор на ново Народно събрание. Ще изчакаме окончателните резултати. Според това, което към момента, има като информация, събрахме Изпълнителното бюро, коалиционните партньори и Националния предизборен щаб. Безпрецедентно ниска активност за пръв път, откакто се правят парламентарни избори в България. Освен лятото и времето за почивки, има и други обективни причини. Нямаше истински политически дебат. ГЕРБ воюваха със служебния кабинет, ИТН мълчаха. Нямаше дебат по идеи", каза в началото на изложението си пред медиите Корнелия Нинова. Според нея може би това е и наказателен вот към всички политици и партии, че три месеца два пъти предизвиквали парламентарни избори.

Според нея трябва да има редовно правителство, което да започне промените, но и да започне с решаване на належащите въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във