Банкеръ Daily

Общество и политика

Партиите на Цветанов, Божков и Слави подадоха документи в ЦИК

В Централната избирателна комисия продължава приемът на документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли. До 12 на обяд на 25 май се регистрираха 3 партии - "Има такъв народ", "Републиканци за България" и "Българско лято".

Документите на ИТН подаде заместник-председателят Тошко Йорданов, придружен от организационния секретар Виктория Василева.

"Резултата ще го кажат хората. Единственото очакване е, че тези избори ще са по-честни", беше краткият коментар на Йорданов.

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов обяви, че запазват идентичността си и затова участват самостоятелно, като разчитат да увеличат гласовете си.

"Най-лесно беше да търсим формулата на някаква безпринципна коалиция. Това, което прави впечатление, е, че тези, които провокират скандали, могат да получат краткосрочен политически дивидент. Ние сме заложили много ясни послания в нашата управленска програма. Тя няма и да бъде променяна, само ще бъде малко коригирана,за да могат хората да избират, а не просто да търсим скандалите", обясни той.

Отказ от коалиция след изборите декларираха и от партия "Българско лято". Председателят на партията Борил Соколов каза, че Васил Божков ще води две листи на формацията и изрази надежда той да се върне в страната.

"Дошъл е момента всички да искат справедливост за всяко едно естество, така че ние вярваме, че влизаме на тези парламентарни избори. Със сигурност ще чакаме повече гласове от чужбина. Ние дори до днес отваряме нашите листи за хора от чужбина. Т.е., имаме кампания, с която приканваме хора от чужбина да се включват в листи. Все пак знаете, България е там, където има българи. Не трябва да ги използваме само като гласоподаватели - това са хора с опит, хора видели как се случват нещата на Запад и ние сме готови да отворим листите си за тях. Точно защото сме категорични, че ще влезем, не сме готови на коалиция. Готови сме с някаква работа съвместна, но само ако другата партия се съгласява с нашите точки", обясни той.

И двете формации разчитат на машинния вот като средство да се намалят манипулациите на вота. До този момент за участие в изборите документи са подали общо 6 партии и 3 коалиции.

Днес необходимите подписи за регистрация ще внесат и от "Възраждане".

Facebook logo
Бъдете с нас и във