Банкеръ Weekly

Общество и политика

Партийните листи тайно се пълнят

По-малко от две седмици преди крайния срок за регистрацията на партийните кандидати в основните партии си играят на котка и мишка за листите. И ГЕРБ, и БСП все още не са определили на кои места да водят лидерите им и очакват противникът да се разкрие пръв.


Напред със старите лица

Най-желаните водачи на листи от местните организации на бившите управляващи, разбира се, са Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър е спряган за вероятен водач в Стара Загора и Велико Търново. Все още не се знае дали Борисов изобщо ще реши да се кандидатира за парламента. През 2009 г. той не го направи (впрочем, за да го стори, трябваше да напусне кметското място в София), а през 2005 г. водеше листите на НДСВ в Благоевград и Пловдив-област. Въпреки че тогава спечели място в Народното събрание, Борисов не пожела да става депутат, остана на поста главен секретар на МВР и няколко месеца по-късно бе принуден да напусне министерството.


В ГЕРБ обаче ще имат проблеми да привлекат нови поддръжници извън твърдото им ядро. Борисов вероятно ще заложи на познати коне - очаква се огромна част от министрите да поведат партийните листи. Ако това стане, с каквато и чудесна програма да блеснат и каквито и добри намерения да декларират, с подобни глашатаи успехът ще е труден. Още повече че споменът за основното плашило - тройната коалиция - вече е поизбледнял. По неофициална информация Делян Добрев ще води в Хасково, любимката на Борисов Лиляна Павлова - във Варна, Мирослав Найденов се посочва като кандидат в Благоевград, Вежди Рашидов - в Търговище или Шумен, а Ивайло Московски - в някой от трите софийски избирателни райони. Четвъртият здравен министър в кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова най-вероятно ще докаже колко тежка е артилерията й в Русе или Силистра, а Томислав Дончев, който за малко да поеме ресора на Дянков, ще води в родния си Габрово. Бившият финансов министър няма да е сред кандидатите за депутати.


Масираното присъствие на бивши министри в листите ще покаже, че от ГЕРБ не признават дори и частичен провал на управлението си. Като типична българска партия те явно предпочитат да уредят с постове старите си кадри пред това да понасят политическата отговорност. Но това със сигурност ще е в тяхна вреда, защото ще стопи доверието на онази част от електората, която смяташе, че Борисов и Цветанов се различават от останалите.


Иначе не се очакват изненади в Плевен, където бившият председател на парламента Цецка Цачева ще бъде лидер, в Пловдив, където Менда Стоянова е фаворит, и в Кърджали, където ще води Цвета Караянчева. Ако шефът на парламентарната група на управляващите в 41-вото Народно събрание Красимир Велчев реши да остане в политиката, вероятно ще влезе на първо място в някоя от листите в София. Очаква се шефът на НАП Красимир Стефанов да бъде включен като кандидат от Хасково, а през седмицата стана известно, че славната шампионка по борба Станка Златева ще намери място в листата в Сливен. В града на стоте войводи водач ще е Десислава Танева.


Обновление на око

Както стана известно, в БСП този път има особена нервност около реденето на листите. Причината е, че въпреки номинациите на организациите по места натискът за оттегляне на старите лица се увеличава. Същевременно обаче критериите за това кой да се бракува не са съвсем ясни. Социалистите например смятат, че парламентарните ветерани Янаки Стоилов и Ангел Найденов ще останат в листите. През седмицата един от нарочените за оттегляне - Румен Петков - разкритикува начина, по който ще се направят рокадите. Той коментира, че дебатът за политиката и стратегията за изборите в БСП не се води от легитимните органи, а някъде встрани. Бившият вътрешен министър смята още, че би било жалко, ако се стигне до еднолични решения на председателя на партията. А в четвъртък пък Петков сподели направо, че в партията има потресающи клюки и интриги. На този фон евродепутатът Кристиян Вигенин обясни витиевато, че няколко остриета на партията са събрали, справедливо или не, негативи и това трябвало да се отчете.


Освен Румен Петков настоятелно ще бъдат помолени за оттегляне и Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Емилия Масларова, твърдят социалисти. Георги Пирински, Петър Димитров, Любен Корнезов, Бойко Великов вече обявиха, че няма да се кандидатират за депутати, а Петър Мутафчиев отказа номинацията да бъде водач в Пловдив.


Предполага се, че Борислав Гуцанов ще води във Варна, Пламен Орешарски или Евелина Василева - в Бургас, а Дора Янкова - в Смолян. Има вероятност една от двете листи, на която Сергей Станишев ще е начело, да е софийска (на изборите през 2009 г. той се кандидатира в 25-и МИР). Други имена, които се спрягат за първите места в столицата, са на Петър Курумбашев и Кристиян Вигенин. Официално водачите на червените листи обаче ще бъдат определени в понеделник (25 март) от Националния съвет на партията.


Със или без почетния председател?

Както обикновено, от ДПС не са склонни да разкриват много подробности за листите си. Този път основната интрига е дали Ахмед Доган, след като се оттегли от председателския пост в партията, няма да направи същото и с борбата за парламента. Както се знае, той изобщо не стъпва в сградата на НС и емблематичното отсъствие носи немалко негативи на партията. Иначе от движението предупреждават да не се очаква революция около кандидатите им за депутати. Заместник-председателят на партията Алиосман Имамов каза, че в листите ще има и нови лица, но същевременно посочи, че големи изненади няма да има. Вероятно лидерът Лютви Местан ще е водач в Кърджали, а организационният секретар Мустафа Карадайъ, който беше сред първите, които се притекоха на помощ на Доган на пленума на ДПС през януари,ще води в Смолян, казват неофициално от партията. По думите на Местан условията, на които трябвало да отговарят кандидатите за народни представители на движението, са избираеми личности, с обществен авторитет, които споделят идеите на либерализма.


Безименна коалиция за чудо и приказ

Все още няма достатъчно информация и за листите на пресния съюз ДСБ - Единство. Към коалицията наскоро се присъедини и формацията Български демократически форум. Сините са се разбрали за името, под което ще се явят, но все още го пазят в тайна. Засега се твърди, че Иван Костов, Екатерина Михайлова и Надежда Нейнски ще водят листите в София. Иван Иванов, за който се очакваше да е на първо място в 24-ти МИР в София, ще води в Стара Загора, а Ваньо Шарков - във Велико Търново. Не се знае дали Мартин Димитров ще получи избираемо място. Бившият председател на СДС отказва да коментира темата.


Във вихъра на гражданската мода

В Движение България на гражданите са наясно с част от водачите на листите, но не и с всички, които ще влязат в тях. Меглена Кунева вероятно ще води в 23-ти или 24-ти МИР в София и в Пловдив, а заместникът й Даниев Вълчев ще е на първо място във Варна и евентуално в един от софийските райони. Правозащитникът Йонко Грозев, който е и секретар на движението, най-вероятно няма да се кандидатира, споделиха източници. Бившият кандидат-кмет на Синята коалиция Прошко Прошков пък ще води в Добрич, като се очаква и той да участва в софийските листи. Напусналият СДС Найден Зеленогорски ще води в Плевен и може би в софийския 25-и МИР, където обаче пръв може да е и Нено Димов. Петър Николов, който успя да привлече голяма част от актива на ДСБ във Велико Търново, ще е на първо място в старата българска столица, Иван Стамболов - в Хасково, Калин Томов - по всяка вероятност в Русе, Тома Биков - в Бургас, а Христо Ангеличин се спряга за Стара Загора. По предварителна информация водач в Пловдив-област ще е Димитър Танев, а в Ловеч на първо място ще е проф. Велислав Минеков, който нашумя с атаките си срещу ремонта на паметника на Цар Освободител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във