Банкеръ Weekly

Общество и политика

Партийни спорове за бедността

За мандата си това правителство ще увеличи минималната работна заплата с повече от 29% - от 209 лв. през 2009-а до 310 лв., каквато ще стане догодина. Това отчете по време на петъчния парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на Мая Манолова за доходите на населението. Той посочи, че има хора, на които им остават пари, и че спестяванията в банките са повече от 33 млрд. лева.


Депутатката от БСП приведе като пример за дереджето на българина бележки от бакалски тефтер от кюстендилско село, в което масово се пазарувало на вересия. Министър-председателят коментира, че е тъжно, че има подобни неща, но подчерта заслугата на социалистите за това. Аз си спомням управлението на БСП, когато и купони имаше и нищо нямаше по магазините. Ще ми говорите на вие, ако искате да ви уважавам и аз. Те сега са силни, много накокържени, много страшни, каза Борисов.


Корнелия Нинова пък посочи, че премиерът е подписал два закона - за закриване на държавния резерв за нефтопродукти и за откриването му, и настоя да има наказани за грешката. Госпожо Нинова, още веднъж ви благодаря, ще накажа доста хора, като се прибера, обеща й лаконично Борисов. Това стана повод Нинова да го репликира с констатацията, че не изглежда никак добре.


На въпроса за европейските пари, които България ще получи от ЕС през следващия програмен период, Бойко Борисов повтори, че правителството му усвоява 30 пъти повече пари от кабинета на тройната коалиция и че приоритет за страната ще бъдат средствата за кохезионна политика. По повод опитите на Сергей Станишев да го опровергае, министър-председателят подчерта: Искате да изкарате, че за последните три години България е станала най-бедната страна. България е бедна от 40-50 години благодарение на вас, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във