Банкеръ Daily

Депутат от ПП разкритикува

Партийни назначения на БСП в системата на горите

„В коалицията до такава степен са се обвързали ангажиментите на коалиционните партньори, че направо са се блокирали. Това заяви в интервю за БНР депутатът от ПП Александър Дунчев, бивш директор на Агенцията по горите и дългогодишен природозащитник.

Според Дунчев в разрез с коалиционното споразумение и в противоречие със закона са в ход десетки назначения без конкурси в системата на горите. „В момента няма нито един назначен с конкурс от тези десетки, които са сменени“, посочи той.

„Единствената причина да се крият имената на всички тези кадрови промени, е видимо, че ние хванахме слабото място на политиката, която сега се налага в горите – тотална чистка на всички кадри и то не на калпазаните, не на схемаджиите. Чистят се предимно почтени кадри, директори, които са се доказали, че са неподкупни и устояват на натиск, политически. Ефектът, който видимо се преследва, е горската система да бъде превзета от партийни функционери на един от коалиционните партньори, за да могат горите да се ползват за партийни и предизборни цели“, обясни той.

На възлови позиции са истински кадри на БСП, посочи Дунчев.

„Общински съветници, членове, кандидат-депутати. На много места излязоха кадри, които някога бяха изявени кадри на ГЕРБ или на ДПС. В момента отново идват на власт“, посочи още той.

Според Александър Дунчев „това са поръчкови директори, които години наред са доказали, че изпълняват политически поръчки – да дадат големи количества дървесина на конкретни фирми, на конкретно занижени цени“.

„Затова се връщат. Те всъщност не са кадри на ГЕРБ, на ДПС или на БСП. Това просто са поръчкови директори на много от местата“, поясни той.

Дунчев каза, че е обезнадежден, че изобщо ще има реформа в системата на горите, „заради всичките тези силни политически пристрастия и интереси“.

Според него истинската реформа се изразява в това горите да бъдат независими от Министерството на земеделието.

"Докато не се постигне политическо съгласие за тази реформа, това, което ще правим в Народното събрание, е да разкриваме злоупотребите и да спрем схемите", декларира Дунчев.

„Колегите от ПП и ДБ вече разбират, че нещата отиват на зле. По-добре сега да се бие алармата и да почнат да се осветяват схемите и злоупотребите с власт, отколкото утре, когато ще е късно“, подчерта той.

В управлението на горите има скандални политически схеми. С опазването на горите се занимавам от 15 години. Всички проблеми произтичат от политическото управление на горите - министерства и агенции. Проблемът трябва да се реши на най-високо ниво. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната"  Александър Дунчев вчера пред БТВ. Той отправи тежки обвинения към коалиционните партньори БСП и министъра на земеделието от квотата на социалистите Иван Иванов. 

"Мога да разкажа за не един абсурден проблем. От ПП вече сме задали няколко въпроса към министъра на земеделието относно назначенията в горските стопанства, но той мълчи, не отговаря и крие информацията. В Североизточното държавно горско стопанство е назначен бивш общински съветник от БСП, който е осъждан. В останалите стопанства се назначават общински съветници и симпатизанти на БСП, които нямат нищо общо с горите. Връщат се и кадри на ГЕРБ, които бяха уволнени по времето на служебните правителства на Румен Радев след наши разследвания. Най-големият проблем е, че в момента се махат най-ценните кадри в горските стопанства и се назначават кадри, които нямат нищо общо с горите", обяви Дунчев.

"От БСП няма за какво да ни се сърдят. Някой депутат или министър от ПП също може да се самозабрави и тогава ще очакваме те да сигнализират. Това е хубавото на коалиционното управление. Затова сме стигнали до това положение - предишните години се е мълчало. Слагаме всички неща и факти на масата. Няма как коалицията да се разпадне по време на война. Който напусне коалицията сега, няма да влезе в следващия парламент. Ние от ПП вече сме изготвили законопроект, с който да се спрат политическите назначения в горския сектор. Съвсем скоро ще покажем още скандални разкрития. В коалиционното споразумение е залегнало, че всички назначения трябва да се случат с конкурс. Това при горите липсва. Там министърът крие всичко. Това е недопсутимо. Тези неща трябва да се спрат. Не може горите да се управляват политически и да се използват за печелене на избори, схеми и прикриване на кражби", категоричен бе той.  

"Има един зам.-министър в министерството, който е вечен при всички управлениея в последните 20 години. Това задкулисие го изпитах на гърба си докато бях директор на Изпълнителната агенция по горите. Всички са застанали зад нас, защото искат този политически натиск да спре. В момента професионалистите се изхвърлят на улицата, за да се отворят места за партийни функционери", завърши александър Дунчев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във