Банкеръ Daily

Общество и политика

Партийната субсидия за 2020 г. стана 8 лева за получен глас

Депутатите в крайна сметка решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас. Това се случи на повторно гласуване в пленарна зала. "За" гласуваха 182 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 1, с което предложението бе прието.

От ДПС не участваха в гласуването, тъй като напуснаха пленарна зала преди то да се проведе. Това се случи след като бе направено предложение за прегласуването на текстовете за субсидиите. Мустафа Карадайъ призова Цвета Караянчева или да следи за правилника, или да отстъпи длъжността си на председател на парламента. Тя пък му отвърна, че Правилникът не изчерпва всички ситуации в живота.

По-рано депутатите отхвърлиха предложенията на БСП както за 8 лева на глас, така и на ГЕРБ за 1 лев. И така де факто оставиха партиите без никакво финансиране от държавата. Беше дадена почивка, а ГЕРБ, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и финансовият министър Владислав Горанов се събраха на спешни консултации.

Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след сбирката в стаята на ГЕРБ в парламента.

Той посочи,че ГЕРБ уважава тяхната позиция. "За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпроса, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, но помолиха да се обединим върху подобно решение", допълни Горанов.

Финансовият министър поясни, че от "Обединени патриоти" отдавна защитават тезата, че решението по отношение на партийните субсидии не може да остане това, което се случи след гласуването на изменението в Закона за държавния бюджет през 2020 г. "Днес в пленарна зала не успяхме да постигнем консенсус какъв е адекватният размер на финансирането на политическите партии и те помолиха да прекратим заседанието да изясним острата позиция", каза още Горанов.

Той посочи, че ГЕРБ не са отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не са искали да са заложници на популистки тези. "По наше мнение този дебат не трябва да бъде част от дебата за Закона за държавния бюджет. Законът за политическите партии сега предвижда да бъде част от дебата за бюджета. С колегите от "Обединени патриоти" постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарна зала и отново да възобновим дебата", заяви още Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във