Банкеръ Daily

Общество и политика

Партийната субсидия остава 8 лева за реален глас

Мнозинството от депутати не позволиха партийната субсидия да падне от 8 лв. на 1 лв. Предложението на "Има такъв народ", което предвиждаше промяна в Закона за политическите партии, бе гласувано на първо четене.

Преди същинското гласуване бе поискана поименна проверка от Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!". Установи се наличие на кворум и предложението на хората на Слави Трифонов бе подложено на гласуване. При първия опит то бе прието. От ДПС обаче поискаха прегласуване. И при второто гласуване предложението за 1 лв. субсидия не бе одобрено - "за" предложението гласуваха 76 народни представители, "против" - 86 и "въздържали се" - 6 , с което то бе отхвърлено.

Според анализа на ИТН, ако партийната субсия бъде намалена това ще доведе до над 21 млн. лева спестени на година. Партията на Слави Трифонов поиска свиването на размера на субсидията като част от обещанията си към гражданите, които подкрепиха референдума им през 2016 г.

Опонентите на тази идея обаче предупреждават, че това е популизъм и крие риск.

След едночасови пререкания за седмичната програма на праламента тази сутрин, в крайна сметка заседанието продължи с обсъждане на промените в Закона за политическите партии, внесени от "Има такъв народ", които предвиждат намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. 

С различни мотиви ГЕРБ, БСП и ДСП възразиха срещу намаляването на субсидията. Йордан Цонев предупреди, че „ще преминем към онова финансиране от 90-те години и никой не може да го спре – нито МВР, нито ДАНС“.

Размерът от 1 лв. е мимикрия на публично финансиране, не покрива никакви разходи и абсолютно излишен, посочи народният представител от ПГ на ДПС по време на дебата по намаляване на партийната субсидия на първо четене. "Позицията на ДПС е изключително последователна, много ясно аргументирана и много точна. Ще я припомня за колегите, които са нови в тази зала. Ние участвахме във сформирането на общественото мнение в началото на този век да преминем ли към публично финансиране на политическите партии или да останем, както беше първите години на демократичния процес. Дебатът продължи повече от година и в него се включиха не само политици, журналисти, политолози и социолози и общото мнение беше, че трябва да има финансиране. Нещо повече, ние бяхме едни от вносителите на въвеждането на този модел", заяви още Цонев.

По думите му след това в годините тази субсидия е била увеличавана.

"Конституционният съд казва, че публичното финансиране на тези партии от държавата до определен размер следователно трябва да се смята за конституционно дължимо. Т.е. трябва да има публично финансиране. Веднага вносителите ще кажат - 1 лв. е този размер, но тук ни се разминават становищата, защото ние не смятаме, че с 1 лв. наистина финансираме каквито и да било разходи на политически партии. Когато имаме повече време и дебатът тръгне по същество, да кажем на второ четене, ще кажем аргументите за разходите", посочи още Цонев.

Социалистът Крум Зарков призна за затрудненото финансово положение на БСП, но заяви: „Ако мислите, че ще отидем да се молим на някой мастит бизнесмен да плати тока на „Позитано“, дълбоко се лъжете".

От ГЕРБ определиха предложението на ИТН като популизъм, а Вежди Рашидов се обърна към „Има такъв народ“: „Вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше с хората. Аз ви моля, подарявайте и по едно ферари на българския народ“.

Новите партии в Народното събрание застанаха категорично зад идеята за намаляване на субсидията.

Антоанета Цонева от "Демократична България" коментира: „Разбира се, че "ГЕРБ-СДС" може да се яви с нула лева субсидия, чекмеджетата са пълни с пачки и кюлчена". Тя припомни, че партията на Бойко Борисов държи своята субсидия на сметка в банка и вече е милионер.

По време на дебатите председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви: „Много е хубаво как се говори за принципност и се пренебрегва волята на 2 500 000 български граждани! Проблемът за издръжката на партиите е проблем на партиите! А хората казаха колко биха давали за издръжка на партиите, а това е един лев на глас“.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обвини ГЕРБ, БСП и ДПС в политическо лицемерие след отхвърляне на предложението за намаляване на субсидията до 1 лев на глас. "Което, какво показва, че всичките партии от статуквото отдавна са забравили, какво им каза народът още 2016 г. и ще си платят цената на предстоящите предсрочни избори. Обвиняваме ги в политическо лицемерие и гласовете им го показаха сега", заяви той.

Мнозинството не включи като точка и предложението на „Изправи се! Мутри, вън!“ за намаляване на заплатите на депутатите и на служители на други висши държавни органи. То предвиждаше редуциране на възнагражденията до средната заплата за страната, която по данни на Националния статистически институт за последното тримесечие на 2020 г. е малко под 1500 лева.

Срещу проекта за намаляване на депутатските заплати възрази заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който настоя, че това Народно събрание не може да предопределя какво ще правят депутатите в следващото, „защото най-късно след 7 дни преставаме да взимаме заплати“.

Вежди Рашидов определи случващото се като „див популизъм“ и предложи, който иска да става депутат да не взима никаква заплата, а да внася по 1000 лв.

По настояване на ДПС беше отхвърлено включването извънредно в дневния ред на двата законопроекта на „Демократична България“ - за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс заради непостъпили навреме доклади на правната комисия. Най-вероятно нов опит за включването им ще бъде направен в петък.

Беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия за „Росенец“, след като такъв проект вече има в дневния ред, внесен от „Демократична България“.

Като точка беше включено обсъждане на проект на решение за създаване на Временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени миналото лято срещу протестиращи граждани, внесен от „Изправи се! Мутри вън!“.

Остри критики от парламентарната трибуна отправи Тома Биков от "ГЕРБ-СДС", който припомни, че 45-ото НС приключва работа съвсем скоро и няма нужда да създава „безсмислени“ комисии.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият, за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесен от "Демократична България". Другият е на БСП и е за възлагане на Министерски съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V". 

За петъчното пленарно заседание като точка първа е предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във