Банкеръ Daily

Общество и политика

Партийна номенклатура, спортисти и роднини съветват депутатите

Бившите министри Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев

Цветан Цветанов все още не е заличен от списъка на нещатните сътрудници към парламентарната група на ГЕРБ, въпреки че вчера (11 април) се отказа да бъде такъв и обеща, че ще помоли да бъде заличен. Това стана след остра реакция на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от Брюксел, че партийният му заместник, който подаде оставка като депутат заради "Апартаментгейт", пак иска да се върне в Народното събрание, но през задния вход.

Междувременно се оказва, че в списъка на личните сътрудници на отделните народни представители има доста интересни имена. Така например председателят на бившата партия "Рома" Тома Томов, който беше и два мандата депутат, сега е съветник по законодателството на комуниста Александър Паунов, коалиционен партньор на БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова има трима нещатни сътрудници. По правни въпроси тя се консултира с дългогодишния депутат и преподавател в Софийския университет Янаки Стоилов, а пиарката й Бояна Бозаджиева се грижи за връзките й с медиите. Неотдавна експертът по национална сигурност Славчо Велков заряза депутатската банка и зае мястото на съветник.

Социалистът Александър Симов е назначил шефа на БСП-Кърджали и бивш депутат Милко Багдасаров за свой съветник по проблемите на околната среда. Колежката на Симов - Анелия Клисарова, пък се консултира по политическите въпроси с бившия военен министър Ангел Найденов. Техният съпартиец и заместник-председател на лявата парламентарна група Антон Кутев е взел под крилото си журналиста-международник Ивайло Данаилов, за да се съветва с него по организационно-техническите въпроси и такива в информационната сфера.

Бившият главен секретар на парламента и бивш депутат Чавдар Георгиев е личен сътрудник по проблемите на околната среда на социалиста Атанас Костадинов.

Ексдепутатът от НДСВ Рупен Крикорян и Мирослав Попов, юрист и лявоориентиран политически наблюдател, са сътрудниците на социалиста Васил Антонов по въпросите на вероизповеданията и на правата на човека.

Бившата социалната министърка от правителството на Тройната коалиция Емилия Масларова дава акъл за младежката заетост и други социални проблеми на лявата депутатка от Великотърновския регион Весела Лечева.

Общинският съветник от БСП в Столичната община Альоша Маков Даков помага на депутата д-р Георги Михайлов да се справя с трудностите в законодателството.

Социалистът Георги Йорданов пък е съветван по проблемите на политиките на българите в чужбина  и по политически и парламентарни въпроси от Красимир Премянов, бивш червен депутат, а сега председател на "Тракийските дружества".

Левият народен представител Георги Търновалийски разчита за помощ по политическите въпроси на съгражданина си от Пловдив Захари Георгиев, който също е бил депутат от БСП.

Друг социалист - Даниел Йорданов, е осигурил пропуск за парламента на енергийния експерт и бивш член на ДКЕВР Еленко Божков.

Бившият министър на енергетиката и шеф на столичните социалисти Румен Овчаров съветва социалиста Жельо Бойчев по политически въпроси. А Иван Иванов разчита на знанията и опита на стария партиен кадър Димитър Дъбов. Негов съветник е и сегашният председател на БСП-София и общински съветник Калоян Паргов.

Друг социалист - Иван Ченчев, си е взел съветник по въпросите, свързани с развитието на спорта. Това е световният и олимпийски шампион по борба Георги Мърков.

На секретаря на парламентарната група на "БСП за България" Кристиан Вигенин помага в областта на външната политика и европейските въпроси бившия евродепутат Евгени Кирилов.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев е помощник на пловдивския депутат от БСП Манол Генов в законодателната му работа.

Един от предводителите на вътрешната опозиция в БСП и дългогодишен депутат - Георги Божинов, сътрудничи на левия народен представител Николай Иванов. Друг вътрешен опозиционер - Атанас Мерджанов, пък съветва съпартиеца си Николай Пенев по въпросите на външната политика, отбраната, вътрешната сигурност и обществения ред, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства.

Известният театрален режисьор Здравко Митков сътрудничи на лявата депутатка от гражданската квота, актрисата Нона Йотова.

Психологът Христо Монов съветва по законодателството левия депутат Петър Витанов, а финансистът Кирил Желев сътрудничи на колегата му проф. Румен Гечев. Социалистката Светла Бъчварова-Пиралкова е взела за сътрудник енергийния експерт Явор Куюмджиев.

Доайенът на този парламент Стефан Данаилов се съветва в областта на медийното законодателство с бившия шеф в БНТ Иван Токаджиев. Регионалният министър от правителството на Тройната коалиция Асен Гагузов е сътрудник по политическите въпроси на Таско Ерменков. А някогашният плейбой, за малко затворник и също кадър на БНТ, Янчо Таков помага на журналиста Тома Томов по медийни въпроси.

Олимпийският шампион по стрелба с пистолет Таню Киряков е сътрудник по младежките политики на юриста от БСП Филип Попов. Колегата му Христо Проданов пък се съветва по парламентарните въпроси с бившия главен секретар както на Народното събрание, така и на президента Георги Първанов - Красимир Стоянов. За икономика и местна власт му дава акъл общинската съветничка в София Милка Христова.

Кметицата на Перник Вяра Церовска е съветник на съпартиеца си от ГЕРБ Александър Александров по въпросите на здравеопазването и социалната политика.

Президентът на Българската федерация по джудо доц. Румен Стоилов, който дълги години е бил и начело на родното самбо, е сътрудник за регионалното развитие на депутата от ГЕРБ Александър Ненков . Самият Стоилов беше депутат от ГЕРБ в 41-ото НС.

Актьорът, депутат от ГЕРБ - Евгени Будинов, е записал като свой сътрудник изживяващия се като политолог Антон Тодоров. Той също беше народен представител, но бе принуден да напусне пленарната зала заради заплахи към журналист в телевизионен сутрешен блок.

Екскметът на Разлог Любен Татарски съветва по въпросите на икономиката и туризма своя съгражданин и депутат от ГЕРБ Емил Тончев. Той влезе на мястото на Димитър Гамишев, който напусна Народното събрание заради проверка по обвинение за данъчни злоупотреби.

Иван Миховски от ГЕРБ е заложил на адвоката на Цветан Цветанов - Менко Менков, за юридически съвети.

Депутатът от ГЕРБ и футболен съдия Стефан Апостолов е назначил за свой сътрудник баща си Апостол Апостолов, който ще му дава акъл за младежките политики.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е взел сина на своя партиен заместник и шеф на софийския клон на тв СКАТ Данчо Хаджиев - Димитър, който е със средно образование , за експерт по връзките с обществеността и медиите.

Заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов е "прибрал" коалиционния партньор на партията си - председателя на "Средна европейска класа" Георги Манев, да го съветва за коалиционните политики.

Съпругата на лидера на "Атака" Волен Сидеров - Деница Гаджева, сътрудничи на неговия партиен заместник Десислав Чуколов за отношенията му с медиите.

Патриотът Емил Димитров - Ревизоро е взел за свой сътрудник по юридическите въпроси бившия съдия и министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски - Антон Станков.

Секретарят на ВМРО и депутат от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов също си е взел за съветник общинар - Карлос Контрера, който го напътства в гражданското право. Другият му съветник е историкът, потомък на Христо Ботев - Боян Ботйов.

Изгоненият от лидерското място на НПСД Орхан Исмаилов, който обаче влезе в листата на кандидатите за Европарламента на партия "Воля", е и съветник на Веселин Марешки по проблемите на националната сигурност.

Депутатката от "Воля" Кръстина Таскова пък ще разчита на помощта в сферата на здравеопазването на бившия царски депутат д-р Алеко Кюркчиев.

Народната представителка от "Воля" Полина Цанков-Христова е взела за свой помощник за външната политика журналиста-международник Мажд Алгафари, брат на политическия пиар Нидал Алгафали.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е подпомаган в дейността си от Камен Костадинов, в областта на националната сигурност и контрола на службите. Самият Костадинов напусна Народното събрание, за да се занимава с частен бизнес.

Бившият министър на земеделието Нихат Кабил е сътрудник на заместник-председателя на парламента Нигяр Джафер.

Любопитен е сътрудникът по юридическите въпроси на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов. Това е Младен Мондешки, брат на станалия известен от записите на "двете каки" адвокат Момчел Мондешки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във