Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Партията на Трифонов не е показала желание да състави кабинет

Най-приемливо е да се даде подкрепа на правителство с мандат на „Има такъв народ“, но партията на Слави Трифонов не е показала желание да състави кабинет. Това заяви депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" и зам.-председател на Народното събрание Татяна Дончева. 

По думите ѝ подкрепата за "Има такъв народ" зависи от състава на предложеното правителство: "Ако съставът е твърде артистичен, ако сценаристите се наредят в Министерския съвет, ще се замисля дали това ще им е по силите."

Дончева посочи, че си представя следващият кабинет да бъде с личности, експерти в съответните ресори: "Избирателите очакват политиците да не им прехвърлят собствените си проблеми. Избирателите дадоха ясен знак, че искат промяна, но дадоха доверието си така, че да е трудно осъществимо съставянето на кабинет. Социологическите проучвания показват, че над 60% не искат предсрочни избори."

Според депутата от ИМВ хоризонтът пред едно евентуално правителство трябва да е до Нова година. За този период трябва да се промени изборното законодателство и състава на Централната избирателна комисия. И не е желателно да се стига до предсрочни избори сега, защото вотът трябва да се проведе в летния сезон. Не би трябвало наведнъж да се провеждат избори за президент и народни представители, смята Татяна Дончева.

Във връзка със споровете в парламента за изслушването на "тримата големи" в съдебната власт, зам.-председателят на Народното събрание заяви, че прокуратурата трябва да се извади от съдебната система. Отхвърли обвиненията в лобизъм заради предложения законопроект с промени в Наказателно-процесуалния кодекс: "Не всеки практикуващ юрист е лобист. Текстът не предвижда прекратяване на дела, а право на обвиняемия, след като две години е бил със статут на обвиняем и с мярка за неотклонение, да поиска делото да бъде внесено в съда."

По повод призива премиера в оставка Бойко Борисов ГЕРБ да върне мандата, Дончева заяви, че изявлението му не е имало фокус. Тя коментира и думите му "мутрите си вкараха адвокатите в парламента."

"От медиите, свързани с Пеевски и Борисов, от дълго време съм наричана "адвокат на мутри". Разбрах от тези думи, че 12 г. сме имали премиер без грам институционална култура. Независимо, че председателите на Върховния административен съди и Върховния касационен съд бяха изкуствено, с гласовете на ГЕРБ, вкарани в такова изслушване, те не могат да бъдат питани за конкретни дела, дори адвокатите не могат. Парламентът няма право да ги вика", обясни депутатът от ИМВ.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов нареди на партията си да върне мандата за съставяне на правителство. В обширен монолог Борисов направи куп обвинения към анти-ГЕРБ фронта а парламента. Той разтълкува погрешно гласувани решения на парламента през последните дни.

Обвини депутатите, че са гласували увеличение на заплатите си. До този момент таван на депутатските възнаграждения нямаше, когато те работят по "приоритетни за страната задачи". След промените тези средства ще се получават само за гласувани от парламента задачи. Депутатите вече са задължени да декларират направените от тях разходи за "безотчетните пари" на парламентарните групи. А досега това важеше само за независимите депутат. Ограничено беше и използването на служебните автомобили, а според Борисов "се метнаха веднага на депутатските мерцедеси". Той обвини депутатите от "Има такъв народ", че са приели порочната практика на гласуването с чужди карти. Тук имаше предвид предложението "Изправи се. Мутри вън!": "Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група и могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова парламентарна група." Идеята срещна отпор в пленарната зала и не бе приета.

"Мутрите си вкараха адвокатите в парламента, до обед техните кантори ще защитават престъпници, а следобед привикват главния прокурор и върховния съдия да им се отчете по тези дела. Там ще ги мачкат", каза още премиерът в оставка. Коментарът му беше по повод предложението да се изслушват пред правната комисия върховните съдии. Идеята всъщност беше на ДПС. А първоначалното предложение задължаваше само главния прокурор на всеки три месеца да дава отчет пред правната комисия Допълнението на ДПС бе подкрепено от ГЕРБ-СДС и БСП. Депутатите от останалите парламентарни групи бяха против.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във