Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАРТИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ БЯГА ПРЕД ВЯТЪРА

ФИЛЧЕВГЕЙТ СКАРА КОСТОВ И СОКОЛОВ


УВОЛНИХА БОЖИДАР ПОПОВ, И КАКВО ОТ ТОВА?


Както и да го погледне човек, скандал си беше. Колкото и да го души, намирисваше на добре подготвен. А въпросите, които предизвика, се въртяха все около това: кой го забърка и срещу кого? Три седмици пресата и обществото, което не се впечатли особено от заплахата, че е масово подслушвано, съставяха версии, измисляха нови и нови въпроси и като че ли нещата започнаха да изкристализират. За да се стигне до прозрението, че Филчевгейт е най-директната и остра реакция срещу намеренията на управляващите да премахнат имунитета на магистратите.


Партията на прокурорите бяга пред вятъра, каза за БАНКЕРЪ високопоставен служител от специалните служби на МВР, анализирайки накратко интервюто на Никола Филчев пред БНТ по повод скандала. Според него в това интервю главният прокурор е направил заявка за контрол над използваните от страна на МВР специални разузнавателни средства.


Коментарът на високопоставения служител на МВР изпревари във времето откровенията на близкия до Никола Филчев бивш военен прокурор Цеко Йорданов. Той повторно разбуни духовете около поутихналия временно скандал с разкритието си, че главният прокурор все пак е бил подслушван. От друга медийна изява на прокурор Йорданов стана ясно, че Върховна касационна прокуратура ще прави

своя собствена експертиза

по случая с намерените бръмбари в дома на Никола Филчев. А по закон подобни действия могат да се извършват САМО от оперативно-техническите служби на МВР, каквато е Службата за оперативно-техническа информация (СОТИ). Така скандалът с подслушвателните устройства в дома на главния прокурор получи своето логично обяснение -

хората около обвинител N1

се опитват да получат контрол върху информацията, която специалните служби извличат. Това от своя страна идва да покаже само едно, че прокуратурата няма да се предаде в тази битка и да вдигне бяло знаме. За нея е въпрос на чест да доведе до успешен край възложеното й от нейния върховен началник дело.


Масло в огъня Филчевгейт доналя и политологът Евгений Дайнов, подхвърляйки идеята ведомството на Филчев да премине към изпълнителната власт. На тази въдица се закачи Асоциацията на прокурорите, която яростно отхвърли подобна възможност. Реакцията им моментално беше разтълкувана по недвусмислен начин - че партията на прокурорите освен недосегаемост иска да получи и повече мощ.


Въпреки всички писания, изявления и откровения обществото, горкото, не научи нищо повече от това, което вече знаеше за бръмбарите и подслушвателните устройства в дома на главния прокурор. В доклада си тримата министри, които бяха натоварени с проверката на случая, категорично отрекоха възможността СОТИ официално или неофициално да е слухтяла в дома на Никола Филчев.


Премиерът Иван Костов пък деликатно отклони настойчивите журналистически питания за това: кога точно главният прокурор го е информирал за намерените в дома си подслушвателни устройства? Костов не отговори и на въпроса: изненадан ли е от начина, по който прокуратурата уведоми медиите за случая (зад гърба на изпълнителната власт)?


И ако факсът на прокуратурата за намерените бръмбари в дома на Филчев (от 28 юли), изпратен до БТА, БНТ и БНР, бе неприятна изнанада за правителството, то информацията в него определено не е била леден душ за премиера. Защото

Костов е бил информиран лично от главния прокурор

един ден по-рано - 27 юли, за фауната, намерена в апартамента му. Тази дребна подробност като че ли дава отговор защо обвинител N1 не присъстваше същия ден на правителствения коктейл по случай края на политическия сезон.


На пресконференцията на Костов не беше казано още, че заместник-директорът на Националната разузнавателна служба Любомир Трифонов е един от хората, които са присъствали на акцията на прокурорите и следователите в дома на Никола Филчев. И че

не става дума за много бръмбари

а само за един - на пода, под паркета с кабел, който води към електрическата инсталация в дома на живеещия под него о.з.полковник Пламен Арсов. Впоследствие Арсов стана един от многото обвиняеми по делото, образувано по този случай.


Костов обаче не пропусна да съобщи, че ще обядва с главния прокурор. И го направи. Но на този обяд едва ли е могъл да предположи, че високопоставен магистрат, много приближен до Никола Филчев в този момент зачертава всичките гласно изказани клетви за липсата на бръмбари в станалия вече печално известен апартамент на главния прокурор.


Микрофони е имало и са работели, отсече прокурорът Цеко Йорданов. А доказателствата за това твърдение сигурно са се съдържали в белия плик, който обвинител N1 носеше преди въпросния обяд с Костов.


Но вместо да излезе и на човешки език да обясни какво всъщност се е случило, Никола Филчев продължи играта на криеница, започнала десет дни преди това.

Действие първо

...Гледам с много голяма загриженост на случилото се, заяви в телевизионно интервю за Панорама министър-председателят Иван Костов час след като избухна скандал с подслушвателните устройства (28 юли), намерени в дома на главния прокурор. Министърът на вътрешните работи Емануил Йорданов пък научи за бръмбарите от Националното радио. Твърди се, че и шефовете на специалните служби са научили за случилото се от същия източник. Логично изникна въпросът

защо прокуратурата не е уведомила

паралелно с медиите и набърканите в скандала правителствени и други служби. Какъв е замисълът и кой е имал интерес той да следва точно този сценарий?


В началните минути на скандала МВР беше направо парализирано, а неговият шеф, според изявленията на пресслужбата му, беше направо потресен. По-необичайното е, че МВР стоя в това разкрачено положение цели два дни.


Според бившия вътрешен министър Богомил Бонев служители, също бивши, от това ведомство са сугестирали главния прокурор Никола Филчев. А е известно, че и сред прокурорите има бивши служители на МВР. Около Филчев също. Като такива вече за кой ли път в пресата се завъртяха имената на Спартак Дочев и Николай Колев.

Положението беше овладяно и дори употребено

чак в неделя, 30 юли. Тогава Емануил Йорданов заяви, че след като премахнем старите микрофони, трябва да се освободим и от тези наши служители, чиито начин на мислене и стил на работа е сходен на премахнатите вече микрофони.

Действие второ

Както можеше да се очаква, Богомил Бонев веднага беше набелязан като един от възможните сценаристи. Насочването на скандала по пистата Бонев обаче не издържа. Защото ако организаторът бе той, не би оставил толкова явни следи към себе си. Самият Бонев пък не пропусна възможността да продължи да хапе бившия си покровител Йордан Соколов и сегашния стопанин на бялата къща на ул.6-ти септември Емануил Йорданов.


Дипломатическите мисии у нас сякаш не обърнаха особено внимание на подмятанията, че и в тяхната обител кръжат бръмбари, защото подобна практика навсякъде по света се приема за нормална. Но там, за разлика от България, има и правила за поведение в такива случаи.


У нас опозицията в лицето на БСП реши да се качи на чужд кон, веейки знамето на общото недоволство, и се опита да спечели за своята кауза дипломатите.

Действие трето

Двеста и тридесет депутати под строй, свалили плажните одежди и хавайки, зарязали ментичката и уискито, се явиха на 3 август на заседание в парламента. Дебатът, който струваше милиони левове не само заради непредвидените пътувания, показа в колко дълбока криза е опозицията и колко слаби са аргументите й срещу правителството на Иван Костов. Но въпреки това още дълго в ушите на българите ще звучи новопоявилата се думичка бръмбар. И ще се свързва с правителството на Костов.

Действие четвърто

Както се казва: всички пътища водят до Рим. В случая с нашенския гейт те стигнаха единствено до главния секретар на МВР и пряко наблюдаващ дейността на СОТИ - ген. Божидар Попов. Правителството се опита да реагира адекватно, а премиерът съобщи, че ще предложи на президента да уволни ген. Попов и на негово място да назначи полковник Славчо Босилков.


Президентът Петър Стоянов пък заяви при завръщането си от Турция, че не смята, че освобождаването (на Попов) решава проблемите, излезли наяве след скандала. В отговор правителствената пресслужба му напомни, че поради десетдневното си отсъствие от страната очевидно не е запознат, че освен предложението за освобождаването на ген. Попов, кабинетът е направил и цялостен анализ.


Искрите, припламнали между кабинетите на Дондуков 1 и Дондуков 2, обаче не попречиха на правителството да вземе своето решение на извънредното си заседание на 14 август.


Три дни по-късно президентът Петър Стоянов обяви, че уволнява Божидар Попов и на негово място за главен секретар на МВР назначава вече бившия съветник на премиера Иван Костов - полк. Славчо Босилков.

Филчевгейт ще отнесе още глави

И с тяхното падане ще стане ясно защо беше предизвикан този левашки скандал по върховете. Обясненията, че той е инсцениран от още неотрязаните глави на хидрата ДС, предизвикват само усмивки.


Иван Костов едва ли имаше нужда от подобен скандал - проведен и поднесен точно по този нескопосан начин, за да може да направи чистка във вътрешното министерство и да вземе главата на Божидар Попов. А за него отдавна се знае, че е човек на Йордан Соколов. Подобен замисъл можеше да се изпълни далеч по-елегантно и много по-чисто. Например с едно съобщение до медиите, че Попов си подава оставката.


Извън споменатото вече, категорично може да се каже, че Филчевгейт удари и тепърва

ще клати националната сигурност

на държавата. Най-вече защото всички участници в него се държаха по отдавна познатия непохватен начин - като слон в стъкларски магазин.


Доказателство за това са и думите на висш представител на МВР, изречени буквално минути след избухването на скандала с подслушвателните устройства: Тия прокурори едва ли са наясно докъде може да ни доведе това нещо. Не нашите хора са за ареста, а техните са за съд.


Специално за БАНКЕРЪ шефът на контраразузнаването Атанас Атанасов съобщи, че

не желае да коментира всички простотии

които се написаха в пресата по него адрес. А те не бяха малко. Че Атанасов бил ухото, че знаел за цялата игра с бръмбарите в дома на Филчев и че е правел паралелни разработки на високопоставени личности в държавата, сред които били президентската съпруга Антонина Стоянова и съдията от Върховния съд Румен Янков. Генерал Атанасов обаче не пропусна да отбележи, че знае кои точно среди и кои личности стоят в основата на атаката срещу него.


Междувременно

от Евксиноград дойде новината

че отношенията между премиера Иван Костов и председателя на Народното събрание Йордан Соколов силно са охладнели. Двамата безмълвно се разминавали по алеите на бившата царска резиденция. Може би защото в началото на скандала, в интервю за телевизионното предаване Гласове, Соколов изпусна информацията, че монтираните от бившата ДС подслушвателни устройства са над 3000 за страната, от които 700 в София.


А може би защото Йордан Соколов е личността, на която беше възложено да следи за назначаването и издигането на кадрите в съдебната система!?


Филчевгейт със сигурност ще има продължение! Кой още ще падне, кои ще са виновните и кой ще отиде на лечение - ако доживеем, ще видим!

Facebook logo
Бъдете с нас и във