Банкеръ Daily

Общество и политика

Партията на Мария Капон няма да подкрепи кабинет на ИТН

Предателство ли нарича Слави Трифонов нашето неодобрение на хора като Петър Илиев? Това попита във фейсбук пост депутатът от "Изрлави се БГ! Ние идваме!" Мария Капон. 

"Всеки депутат знае претенциите на избирателите си и те са точно толкова важни, колкото тези на ИТН! Какво мисля? Ние от “Изправи се! Ние идваме!” не можем да ги предадем в полза на някой с повече гласове. Това е болшевизъм. Затова се водят цивилизовани преговори с ясни параметри!

И не, не се страхуваме от нападките на ИТН, не можете да ни прехвърлите отговорността Ви за липсата на цивилизован разговор! По-добре скъпи избори, отколкото лошо, скъпо правителство!", паписа още Капон.

Междувременно стана ясно, че депутатите от "Единна народна партия", която е част от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!", няма да подкрепи правителство на "Има такъв народ".

"На 7-ми август се проведе заседание на ръководните органи на "Единна народна партия". Основна точка в Дневния ред бе въпросът за подкрепа на кабинета, предложен от ИТН с първия мандат", пишат от партията на Мария Капон.

В хода на дискусията са били отчетени съвпаденията в приоритетите, но не е бил приет механизмът за оценка на предложения Министерски съвет и политиката на свършените факти. "Това е неуважение към десетките хиляди български граждани, които са дали доверие на нашите народни представители в рамките на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!", смятат от ЕНП.

"Липсата на споразумение, в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт. В пълна сила това е валидно и за реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Системата на представителната демокрация дава на депутатите пълномощията да представляват волята на своите избиратели и в този смисъл е неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация и то в решителен и тежък за страната момент", пишат още хората на Капон.

Те посочват, че протестите, от които стартира промяната, им дават ясен мандат за високи морални и политически изисквания към всяка следваща власт. Ръководството на партията, след гласуване, реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат.

"Запазваме желанието си за единодействие и постигането на декларираните политически цели със субектите на промяната. Смятаме, че това е възможно да се постигне при почтен диалог, прозрачност и ясни писмени гаранции, които ни отдалечават от модела ГЕРБ - ДПС", подчертават от партията.

"Присъствието ни в Народното събрание не е самоцел и затова сме длъжни да дадем възможност за изход от кризата, дори в рамките на третия мандат. Обратното за нас означава умишлено тласкане на България към криза, която с общи усилия бихме могли да избегнем", посочват още от "Единна народна партия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във