Банкеръ Daily

Общество и политика

Партията на Кунева ще прави референдум за участие в правителството

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите е взел решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за участие в бъдещо правителство. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Въпросите в допитването ще бъдат два: съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент и кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори. При втория въпрос е възможен повече от един отговор – ГЕРБ, Патриотичния фронт, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета „Орешарски“, за които Реформаторският блок обяви, че не може да води разговори с тях.

Референдумът ще се проведе от 14 до 17 октомври на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията. На членовете ще се предостави уникален номер за достъп до системата за гласуване, а резултатите от вота Изпълнителният съвет на ДБГ ще обяви в края на седмицата.

Същевременно лидерът на ДБГ Меглена Кунева е посетила централата на ГЕРБ по-рано днес във връзка с официалните преговори за членство на партията ѝ в Европейската народна партия (ЕНП), която ще има конгрес на 23 октомври в Брюксел.

„Както обещахме още при учредяването на ДБГ, ще предприемем действия за членство в Европейската народна партия, след като получим добра подкрепа на българските граждани на парламентарни избори. Подкрепата вече е факт“, написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ Кунева.

Днес тя е уведомила лично представители на международния отдел на ГЕРБ, че ДБГ започва процедура за членство в европейската десница. „Вече имаме подкрепата на партньорите ни в блока“, приключва съобщението си Кунева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във