Банкеръ Weekly

Общество и политика

Партията на Корман Исмаилов избяга от Местан

Формацията, основана от Корман Исмаилов и Касим Дал, председателствана в момента от Орхан Исмаилов, Народна партия "Свобода и достойнство" напусна коалицията с ДОСТ на Лютви Местан преди броени дни. Преди последните парламентарни избори през март партията пък изостави Реформаторския блок и се присъедини към ДОСТ. НДПС занапред ще продължи като самостоятелен субект и ще търси ново взаимодействие вдясно.

"На изборите за 44-ото Народно събрание 120 000 български граждани дадоха гласовете си за Обединение ДОСТ (НПСД-ДОСТ). Тази коалиция беше продиктувана от необходимостта да се даде ясна алтернатива на порочния модел "Кой". Нашето обединение с ПП ДОСТ беше в рамките на коалиционно споразумение само за парламентарните избори и НПСД продължава по пътя си като самостоятелен политически субект", се казва в декларация, приета от Националния координационен съвет на партията.

Заместник-председателят на НПСД и бивш депутат от Реформаторския блок Корман Исмаилов потвърди пред "БАНКЕРЪ", че коалиционното споразумение с ДОСТ е било само за тези избори и не се е предвиждал по-дългосрочен съюз. "Тогава ние информирахме колегите си от Реформаторския блок, че гонейки основните си цели срещу ДПС, мафията - модела "Кой", можем да бъдем по-ефективни, ако потърсим една такава коалиция с Местан, защото той стъпи на нашата позиция", обясни Исмаилов.

От партията обаче не крият, че са били разочаровани от предизборната кампания, която са провели Местан и формацията му. Имало е разминаване между думи и дела. На хората от НПСД никак не е допаднало, че Местан и обкръжението му много агресивно са навлезли в етнорелигиозната тема и са търсили сблъсък и провокация. Нещо, което от НПСД никога не са правили и не е по вкуса им.

Другото нещо, което ги е отблъснало, са скандалите около финансирането на кампанията на ДОСТ. "В нас останаха и много съмнения за някои техни външни зависимости, каквито и преди имаше. Лично на мен ми се стори, че Местан зависи от някои външни фактори", признава сега Исмаилов. И не на последно място на много места в страната не се е получило разбирателство и сработване между привържениците на НПСД и на ДОСТ.

От партията на Корман Исмаилов заявяват, че е необходим качествено нов подход на взаимодействие в дясното, който би могъл да доведе до повече интеграция, възвръщане на доверието от страна на избирателите "за успешно бъдещо, автентично, дясно управление". "Ние сме позиционирани твърдо и трайно в дясно. Макар в някои от икономическите ни виждания да имаме по-либерален подход, но в други отношения сме по-консервативни. И нашият път е да вървим с всички тези партии, които се дефинират в дясно", каза и Корман Исмаилов. Формацията му поддържа добра комуникация и с остатъчния Реформаторски блок, по точно с ДБГ, и с ДСБ, и с "Да, България".

Исмаилов не крие, че внимателно следят процесите, които текат в дясното пространство. Той е категоричен, че трябва да се направи нещо ново, но не по начина, по който се е правело досега. По думите му след провала на изборите десните партии са по-слаби, отколкото преди, когато са влизали в някакви политически съюзи и взаимодействия. "Ако се върви към някаква по-сериозна консолидация, може би ще проявим интерес. Сега има някаква активност в дясно, но тя не е под една шапка или под една обща идея. Всеки сондира, опитва се да организира, да мобилизира, да направи нещо. Но нещата се правят на отделни писти. Да видим как ще се развият, дали ще има някаква зрялост да се търси обединение", обясни Корман Исмаилов. И допълни, че разочарованието на избирателите от десните партии се отразява и на актива, и на местните организации, които се свиват, малко или много, някои напускат, текат скандали.

"Въпросът е дали сега всеки се опитва да се окопае и от гледна точка на някакви що-годе окопани позиции да седне пак да преговаря. Според мен това няма да доведе до нещо позитивно и трайно. Така пак няма да заслужи доверието на избирателите", продължава да разсъждава той за бъдещето на дясното.

От НПСД дават критична оценка на първите шест месеца от управлението на третия кабинет на Бойко Борисов, като посочват, че в него участват "националистически, ксенофобски и проруски партии". Съпартийците на Корман Исмаилов констатират все по-слаба воля за борба с корупцията, засилено задкулисно взаимодействие с икономическите структури на ДПС, практика на политически гонки и уволнения, все по-голяма политическа демагогия и нерешаване на старите проблеми в здравеопазването, образованието, отбраната, развитието на регионите, на ромската общност и не на последно място на електронното управление.

"ГЕРБ е една куца партия, която много умело си чупи патериците. Превърнала е това в политика. А смисълът на патерицата е да помогне на недъгавия, на куция човек да върви и да си върши работата. Да, ние сме по-малки. Но това, което ГЕРБ правеше, прави и ще продължава да прави, няма да й донесе нищо добро. Защото утре или вдругиден няма да има никакъв естествен партньор. Самият факт, че опря до националистите и ги вкара в изпълнителната власт, е показателен", е мнението на заместник-председателя на НПСД.

Попитан дали ще търсят някаква комуникация с ДПС Исмаилов беше категоричен, че не вижда смисъл, тъй като в тази партия нищо не се е променило - нито се е реформирала, нито е станала по-демократична и по-прозрачна, нито е скъсала с мафиотските, задкулисните игри, нито е приключила с дерибейщината по места. "ДПС никога не е имало по-лош имидж, отколкото сега. И никога не е било по-слабо, отколкото сега. ДПС има 1/3 срив в електорално отношение, това е брутален срив", посочи Корман Исмаилов. И уточни, че този срив е и благодарение на тези 120 000, гласували за НПСД в обединение с ДОСТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във