Банкеръ Daily

Общество и политика

Партията на Христо Иванов настоява парламента да се произнесе за резултатите от референдума

Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, „Движение Да България“, настоява Народното събрание да се произнесе за резултатите от референдума. Според партията изразената воля на българските граждани на проведения през 2016 г. национален референдум за избирателната система и  решението на Върховния административен съд относно незадължителността на резултата, парламентът трябва да изпълни уредената в закона процедура за разглеждане на поставените на референдума въпроси.

"Законът изисква, когато референдумът е преминал прага за валидност, но не е достигнал прага за задължителност, въпросът да се обсъди отново по реда за обсъждане на националната гражданска инициатива. Този ред беше приложен при предишните два референдума, отнасящи се до развиването на ядрената енергетика и до въвеждането на електронното гласуване. Новото обсъждане в парламентарните комисии и в пленарна зала ще даде възможност на всички заинтересовани лица и институции да се включат в процеса. Това означава поемане на ясна и конкретна политическа отговорност пред цялото общество", се казва в позиция.

Според експерти от "Да, България" до този момент законовата процедура не се спазва, което изкривява диалога и пречи да бъдат представени и защитени всички гледни точки по поставените въпроси. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във