Банкеръ Daily

Общество и политика

"Партията на Божков" иска забрана на партийните субсидии

Обвиняемият и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков обяви какви са позициите на евентуалния му бъдещ политически проект. 

От публикацията на Божков се разбра, че "партията му" залага на върховенство на закона, независимост на властите, отпадане на имунитета за народни представители и референдуми за важни обществени теми.

Освен това бизнесментът настоява за електронно гласуване и администрация, прозрачност на отношенията между бизнес и власт,  персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона.

Обещания има и за забрана на партийните субсидии и за финансова ревизия на досегашното управление 

"Политическите проекти трябва да са изградени от позиции, не от коалиции", коментира бизнесменът.

"Смятам да вляза в политиката. Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде конфискувана от Борисов", заяви Божков агенция "Блумбърг" по телефона от Дубай, където бе задържан за кратко, но след това бе освободен. За първи път той анонсира плановете с анкета във фейсбук няколко дни по-рано. 

Президентът Румен Радев определи заявката на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за политически проект като несериозна и трудна за реализация.

В четвъртък (11 юни) премиерът Бойко Борисов неглижира въпроса за проекта на Божков: "Толкова политически проекти има, че ще си загубя времето да отговарям. Демокрация е. Какво ме интересува на Божков проекта..."

Бизнесменът поднови и атаката си срещу властите, които му повдигнаха 18 обвинения, включително за даване на подкуп и поръчителство на убийства. Божков съобщи, че сигналът му срещу управляващите "за рекет, злоупотреба с власт и изнудване е предаден и на българската прокуратура, която бездейства." 

Той уточни, че въпросният сигнал ще бъде изпратен до правните комисии към ЕС, отговарящи за подобен род проблеми. Сигналът вече бил подаден и до Европейската комисия, в чиито правомощия е да назначат трима независими прокурора за независимо разследване.

"Ще предоставя доказателствата, записите и свидетелските показания по този случай на компетентните институции. Така ще предотвратя натиск и изчезване на свидетели, заличаване на следите и унищожаване на доказателствата", обясни Васил Божков

Facebook logo
Бъдете с нас и във