Банкеръ Daily

Общество и политика

Партията на Божков е внесла жалба във ВАС заради черния списък

Партията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков "Българско лято" е внесла жалба във Върховния административен съд. "Основанието е съставянето на “черни списъци” от служебното правителство под диктовката на чужда държава", посочва Божков в публикация във Фейсбук.

Миналата седмица служебното правителство реши да се състави списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ.

"Решението на Министерски съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди „началници“ (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони. Пороците на акта са толкова много и толкова радикални, че партията поиска обявяване на Решението за напълно нищожно.

Правителствата са различни, “началниците” - едни и същи. Единствената промяна може да дойде с Българско лято. Наш началник ще е единствено българският народ", заявява обвиняемият бизнесмен.

На 2 юни Министерството на финансите на САЩ санкционира бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков и Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, "за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права."

Правителството на България реши да прекрати всякакви контакти на ведомства и държавни и общински фирми с физически и юридически лица, които са свързани с Пеевски, Божков и Желязков. А прокуратурата съобщи, че образува 6 отделни проверки за санкционираните от САЩ, както и за още трима българи, които получиха забрана да влизат на територията на Съединените щати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във