Банкеръ Daily

Общество и политика

Партията на Бареков е проект на руските спецслужби, обяви Яне Янев

Лидерът на РЗС Яне Янев отново излезе на сцената и на специална пресконференция изказа три хипотези относно финансирането политическата партия на Николай Бареков "България без цензура" и ролята, която е играл банкерът Цветан Василев.

Според Янев има вероятност Василев да е викан и притискан, за да подпомага финансово на политическия проект на Бареков. Втората хипотеза, която лидерът на РЗС изложи е, че банкерът е зажаднял за власт и е пожелал да вземе цялата държава, а третата - Василев целял да си осигури политическо лоби, за да направи най-голямата икономическа империя, правена някога у нас.

Янев направи уговорката, че ако Василев е имал поръчители, то те не са един, а няколко, които имат огромна мощ и за тях не е задължително да са персони, живеещи на територията на Република България.

Бившият председател на Комисията за борба с корупцията в 41-ото Народно събрание определи, че Бареков опитвал да играе някаква роля, която не му отива.

"Той не може да бъде искрен, почтен и да показва истински документи. Не може да направи и съответния прочит", каза Янев във връзка с показаните от Николай Бареков документи, които по-късно се оказаха менте, с които обвини Бойко Борисов, че разпределял кокаиновите територии в страната.

"Бареков се опитваше на няколко пъти да имитира антикорупционната дейност на РЗС, но изглежда все по-жалък и по-смешен. Тези документи, които показваше за Борисов, не само, че са шити с "бели конци", но и са готвени, за да му ги дадат в ръцете и той да покаже, че е много на "ти" в материята. Така, че той показа поредна лъжа, която няма нищо общо с реалността", заяви още Янев.

Той сподели, че руското лоби в българските спецслужби има огромно влияние и то продължава да действа. В това число и чрез такива схеми за проектиране и реализиране на политически проекти. "Руското лоби се стреми да задържи влияние и позиции по този начин. Един ден ще стане ясно, че цензурата е проект на руските спецслужби", каза Янев относно партията "България без цензура".

Той окачестви сигнала срещу незаконосъобразното финансиране на партията на Бареков като действия от лимитирана серия на честност и достойнство. И допълни, че не желание по никакъв повод 43-ото Народно събрание да бъде завладяно от политически ментета.

Янев не пропусна да се похвали, че когато той е бил председател на Комисията за борба с корупцията е образувал 570 преписки за корупция в особено големи размери, като 270 от тях са минали фаза досъдебно производство и вече са в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във