Банкеръ Daily

Общество и политика

Партия „Възраждане“ организира протест в София срещу ограничителните мерки

Протестиращи изразиха в центъра на столицата днес своето недоволство от продължаването на противоепидемичните ограничителни мерки. Акцията беше организирана от партия „Възраждане“.

Заместник-министърът на здравеопазването Евгени Григоров и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов слязоха при протестиращите и близо 40 минути отговаряха на въпроси за ваксините и процеса на ваксиниране. Така ескалацията на напрежение беше предотвратена.

Зам.-министър Евгени Григоров отговори на въпроса дали декларацията за информирано съгласие, която подписват ваксиниращите се, не цели прехвърляне на отговорността. „Този документ е по-скоро ангажиращ за медицинското лице, защото всеки човек, който се подпише под такъв документ, той би следвало да е получил тази информация“, каза той.

Григоров препоръча задължителна консултация с лекар, за да се избере най-подходящата ваксина, а протестиращите от своя страна предложиха да се създаде регистър за страничните ефекти.

Организаторите на протеста поискаха още отпадане на ограничителните мерки и нормализация на живота.

Протестът започна пред Президентството, а след това се пренесе пред сградата на здравното министерство.

Малко след 12 часа лидерът на партията Костадин Костадинов постави ултиматум експерти на ведомството да се срещнат с протестиращите, за да дадат отговор на въпросите за адекватността на мерките и ефективността на ваксините.

Костадинов се оплака, че още не са получили отговор на изпратено преди месец искане за информация по Закона за достъп до обществена информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във