Банкеръ Daily

Общество и политика

Партия Волт настоява за незабавно разследване на ТЕЛК комисиите

Всяка година държавният бюджет се източва целенасочено от мними ТЕЛК решения за инвалидни пенсии, което води до загуби в размер на стотици милиони левове. Информацията този път беше официално потвърдена и от Прокуратурата. Европейска партия Волт настоява разследващите органи да обяснят защо чак сега огласяват фрапантните нарушения, които са публична тайна.

"Считаме, че е недопустимо прокуратурата в държава от Европейския съюз да не се самосезира, когато години наред има явни сигнали за злоупотреби с обществени средства.  Изчисленията показват, че за подобни пенсии от бюджета се отделят 1,7 млрд. лв. Допълнително се дават 600 млн. лв. за социални придобивки, а в това число не влизат хоспитализациите, за които също се отпуска колосална сума пари. Стига се до ситуация, в която инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави. По този начин истински нуждаещите се лишават от средства за достоен живот", се казва в позиция на партията. 

Политическият съвет на Волт настоява за спешна проверка на всички ТЕЛК комисии, които определят степента на заболяване на даден пациент, тъй като тяхната експертиза впоследствие служи като ориентир пред Националния осигурителен институт (НОИ) за размера на отпуснатата помощ. За съжаление, в момента повечето комисиите са съставени от пенсионирани лекари и администратори, които поради различни причини не дават реални оценки и обслужват частни интереси срещу определени суми. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във