Банкеръ Daily

Общество и политика

Партия плаши с палатков лагер пред Министерския съвет, ако не се въведе машинно гласуване

Темата за промени в изборния кодекс отново излезе на дневен ред. В Народното събрание беше постигнат консенсус за създаване на работна група от всички парламентарно представени партии, които да подготвят промени в изборното законодателство достатъчно рано преди следващите избори. Същевременно и президентът иницира консултации за промени изборните правила, с които да се премахнат създалите се проблеми и да се подобри и изчисти изборният процес. Срещата на „Дондуков” 2 обаче беше бойкотирана от управляващите и нямаше представители на ГЕРБ и „Обединени патриоти”.

Една малка извънпарламентарна партия МИР излезе с позиция по темата. Ето какво се казва в нея: „Приетият от Народното събрание Изборен кодекс предвиждат въвеждане на пълно машинно гласуване във всички избирателни секции за всички видове избори. Машинно гласуване не се предвижда само в избирателни секции с под 300 избиратели, както в секциите на плавателни съдове под българско знаме и в секциите, разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги. За да се спази върховенството на закона и за да се гарантира честността на вота Политическа партия МИР излезе с позиция, в която настоява Министерски съвет, Народното събрание и ЦИК незабавно да предприемат действия за подготовката за машинното гласуване за следващите парламентарни избори.”

Партия МИР изискват веднага да бъде стартирана процедурата по обществената поръчка, чрез която ще бъдат закупени всички машини, необходими за пълното въвеждане на машинното гласуване във всички изборни секции, предвидени в Изборния кодекс, приет от Народното събрание.

„Обществената поръчка за машините за гласуване трябва да бъде в ход достатъчно време преди изборите и ние от ПП МИР сме категорични, че този процес трябва да започне сега, за да могат да бъдат спазени всички законовите срокове”, категорични са от младата партия и подчертават, че машинното гласуване е единствения начин изборите в България да бъдат проведени честно и вота на българските граждани да не бъде подменен, „така както се случи на последните местни избори, а и на всички други избори преди това”.

Според позицията на формацията на Симеон Славчев, машинното гласуване е и единствения начин да се намали броя на невалидните бюлетини, чиито размер на последните местни избори е добил „катастрофални и рекордни размери”. По-надолу в документа се казва, че ако в срок до 31 януари Министерски съвет и Народното събрание не стартират процедурата и подготовката за пълното въвеждане на машинното гласуване, МИР ще организира постоянен граждански протест и палатков лагер не гарантират, че следващите парламентарни избори ще се проведат чрез машинно гласувано.

„ПП МИР има принципна позиция за въвеждането на машинното гласуване не само защото чрез него ще се ограничи контролирания и купения вот и ще избегнем превръщането на огромен брой бюлетини в недействителни и грешни, но и ще се избегне подмяна на изборни протоколи. Изборния кодекс е приет от Народното събрание и в него ясно е разписано, че се въвежда машинно гласуване. За това, уважаеми г-н министър-председател, спазвайте законите в България и незабавно започнете подготовка за машинното гласуване”, категорични са от формацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във