Банкеръ Daily

Общество и политика

Партия МИР внесе отворено писмо до Борисов и Радев за машинното гласуване

Председателят на партия МИР Симеон Славчев внесе отворено писмо до президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов с искане "незабавно да бъде спазен закона и да бъде въведено машинното гласуване."

На 1 февруари МИР започна безсрочен протест пред сградата на Министерския съвет с искане такова гласуване да бъде въведено още на следващите парламентарни избори. Протестът продължава, като на площад "Независимост" бе разположена шатра, където ще се провежда информационна кампания по темата. От партията призоваха всички, които желаят да гласуват тестово машинно, да дойдат пред сградата на Министерския съвет и да подкрепят националната кауза за привеждането на честни избори в България.

В писмата до президента и Министерския съвет Славчев посочва, че демонстрацията цели незабавното въвеждане на машинното гласуване във всички изборни секции така, както е предвидено и прието в Изборния кодекс (Глава 14, Раздел III). Според МИР само по този начин могат да се проведат честни избори и да спре фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани, купения и корпоративния вот. В писмото се настоява също така правителството незабавно да започне процедура за обществена поръчка, чрез която да бъдат закупени необходимите машини.
Славчев покани Радев, Борисов, а и всички министри да дойдат на място на пл.”Независимост”, за да направят тестово гласуване и да застанат зад каузата.

Протестът ще продължи, докато не се получат гаранции, че процедурите за прилагането на гласуването с машини ще бъдат изпълнени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във